Mitt i Vasastan

Hon skriver deckare – i sin butik vid S:t Eriksbron

- Mimmi Epstein

Kläder, inredning och deckare. Kungsholms­bon Lotta Luxenburg ska snart börja skriva på sin tredje deckare från sin butik vid S:t Eriksbron.

För fem år sedan debuterade Lotta Luxenburg med deckaren ”Försvunnen”. Huvudperso­nen, polisen Nick Johansson, bor liksom hon själv på Scheelegat­an och handlingen utspelar sig till stor del på Kungsholme­n.

Lotta Luxenburg har tidigare jobbat på reklambyrå och driver numera inrednings- och klädbutike­n Lolux på S:t Eriksgatan. Det är mest där hon sitter och skri- ver men från början var det långt ifrån självklart att det skulle bli en bok.

– Jag känner det lite som att jag har halkat in på ett bananskal. Jag älskar själv att läsa deckare och det var en period när jag hade läst fem i rad som jag inte tyckte om särskilt mycket. Då tänkte jag att kan de så kan väl jag, säger Lotta Luxenburg.

En bok blev det. Och en till. I slutet av augusti kom den fristående uppföljare­n ”Spårlöst” som ljudbok. Nu har författare­n dessutom skrivit på ett avtal för en tredje bok som ska ges ut sommaren 2019.

– Jag vet inte vad den ska handla om än, men den ska vara inlämnad först i april så det är lugnt. Jag har aldrig en historia klar när jag börjar. Jag tycker att det är jättekul att folk läser mina böcker men det känns fortfarand­e lite konstigt. Och läskigt när de man känner gör det, säger Lotta Luxenburg.

Har du något tips till dem som vill skriva en bok?

– Sätt upp kortsiktig­a mål. Mitt var först att skriva minst fyra sidor per dag. Slutet brukar jag komma på när jag har skrivit ungefär halva boken.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? DECKARFÖRF­ATTARE. Lotta Luxenburg kommer ut med en ny bok nästa sommar.
FOTO: MIMMI EPSTEIN DECKARFÖRF­ATTARE. Lotta Luxenburg kommer ut med en ny bok nästa sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden