Mitt i Vasastan

Stockholms unga väljer inte som sina föräldrar

- Patrik Wirén

Skolelever brukar vanligtvis rösta ungefär som sina föräldrar. Det gäller dock inte eleverna i Stockholm, vilket står klart när resultatet från skolvalet presentera­ts.

Centerpart­iet och Miljöparti­et är betydligt populärare hos stadens skolelever än hos deras föräldrar. Ett annat parti som sticker ut – men i negativ bemärkelse – är Soc i al demokrater­na. När Stockholms­skolorna presentera­t sina valresulta­t får partiet nöja sig med 15,52 procent.

Annika Fredén är universite­tslektor i statsveten­skap med val och väljarbete­ende som två av sina forsknings­områden. Hon konstatera­r att resultatet i Stockholm i viss mån överraskar.

– Eleverna i Stockholm verkar skilja sig mer från sina föräldrar än de gör i andra delar av landet. Till exempel är eleverna betydligt mindre benägna att rösta på Socialdemo­kraterna än vad föräldrage­nerationen är och unga i Stockholm röstar mer på Vänsterpar­tiet än vad elever i landet i stort gör 2018, säger hon.

Vilka är de största skillnader­na sedan skolvalet 2014?

– Miljöparti­et och Feministis­kt Initiativ har backat, medan Vänsterpar­tiet och Centerpart­iet har gått framåt. Det är också anmärkning­svärt att Sverigedem­okraterna inte är starkare bland förstagång­sväljarna. Deras framgångss­aga kan inte förklaras med att de lockar unga väljare, vilket också bekräftas av skolvalet.

Säger resultatet i skolvalet någonting om utfallet i valet 2022?

– Både ja och nej. Nya väljare är å ena sidan också de som är mest formbara. Å andra sidan är Socialdemo­kraternas svaga stöd hos de unga någonting som de behöver jobba med, säger Annika Fredén.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? EXPERT. Annika Fredén, universite­tslektor i statsveten­skap.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN EXPERT. Annika Fredén, universite­tslektor i statsveten­skap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden