Mitt i Vasastan

Glädjen i grillen på Sankt Eriksplan

- Per Brandt

Efter år av osäkerhet och tillfällig­a bygglov. Nu ska Sibyllagri­llen få en permanent plats vid Sankt Eriksplan. Ägaren jublar.

Eftersom detaljplan­en inte tillåter någon byggnad på platsen har gatuköket svävat i ovisshet. Det har kunnat stå kvar tack vare til lfälliga bygglov men hotats av rivning.

Redan 2014 började staden med räddningsa­ktionen, att ändra detaljplan­en så att gatuköket kan stå kvar, men det är först nu processens kvarnar malt färdigt.

Stadsbyggn­adskontore­t skriver själva att kiosken nu ”kan fortsätta att utgöra ett uppskattat inslag och bidra till en levande stadsmiljö” samt att den är ”anpassad för platsen och utformad i samråd med staden.”

Kämpat i fler år

Ägaren Reza Torkamani är väldigt glad över beskedet.

– Jag har kämpat i nästan 17 år i den här branschen. Jag hade det gamla gatuköket som revs här också. Då förlorade jag mycket pengar som jag hade satsat och hade skulder och jag har kämpat dag och natt under hela perioden och nu är jag 73 år. Nu är jag väldigt glad och tackar kommunen för att de ska göra det här. Min familj är också väldigt glada, säger han.

Från flygplan till burgare

Reza berättar att han var flygplanst­ekniker i Iran innan han kom till Sverige och kalllar sig numera ”hamburgart­ekniker”. Med den fasta platsen hoppas han även kunna rusta gatuköket

– Jag hoppas att jag får göra det. Men jag är mycket glad över det här, säger han och berättar att det är många stammisar från området som är kunder.

– Ja, det är mycket folk som bor här. De känner mig efter nästan 17 år här, säger han.

Det är mycket folk som bor här. De känner mig efter nästan 17 år här.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER BRANDT ?? GLAD. Reza Torkamani gläds över stadens besked att ge hans grill en fast plats vid Sankt Eriksplan.
FOTO: PER BRANDT GLAD. Reza Torkamani gläds över stadens besked att ge hans grill en fast plats vid Sankt Eriksplan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden