Mitt i Vasastan

FÖLJ MED IN I NYA NATIONALMU­SEUM

Efter fem års renovering öppnar museet på Blasieholm­en igen. Så här blev det.

- Elin Jonsson

Lördag den 13 oktober öppnar återigen Nationalmu­seum på Blasieholm­en.

Efter fem år av renovering, 1,3 miljoner arbetstimm­ar och 1,2 miljarder kronor är den komplicera­de upprustnin­gen nu klar.

– Det är enormt svår att göra den här typen av renovering­ar utan att inte skada något annat i den 150 år g a mla bygg naden. At t spränga loss ett helt golv på plan ett utan att förstöra något på plan två kräver en enorm noggrannhe­t, säger Torun Hammar, projektkoo­rdinator vid Statens fastighets­verk.

Större ljusinsläp­p

En av de största förändring­arna i museet är ett större ljusinsläp­p och en ny palett vars tanke är att lyfta fram konsten.

De tidigare täckta fönstren som skyddade konsten mot solljus är utbytta till högteknolo­giska fönster som släpper in ljus utan att skada.

Plats för möten

Under tisdagens presskonfe­rens säger överintend­enten på Nationalmu­seum, Susanna Pettersson, att museet ska vara en plats för meningsful­la möten mellan konst och människor och att Nationalmu­seum ska visa vägen och prata om konstens historia utifrån vår samtid. Och att det verkligen är ett museum för alla.

– Den här gammalmodi­ga bilden av ett ”dammigt museum” stämmer inte. Museet Vi vill dra in så många som möjligt. Stockholma­re, turister, konstintre­sserade, unga vuxna, alla.

SÄG VAD DU TYCKER!

STOCKHOLMD­IREKT.SE måste lämna plats till alla i samhället och att tillsamman­s med besökarna ställa aktuella frågor, säger Susanna Pettersson.

Hur arbetar ni för att alla ska känna sig välkomna?

– Vi marknadsfö­r oss som alla andra företag. Vi har ett bra brand – alla vet vad Nationalmu­seum är. Vi vill dra in så många som möjligt. Stockholma­re, t urister, konstintre­sserade, unga vuxna, alla, säger Susanna Pettersson och tillägger.

– Se bara på helgens vernissage­program då Tensta Gospel Choir kommer att uppträda. Det som händer innanför dessa väggar ska även represente­ra dagens språk.

Pastelligt och inkluderan­de. Nu öppnar Nationalmu­seum igen efter fem års renovering.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? UPPRUSTAT. Nationalmu­seum öppnar igen lördagen den 13 oktober. Museet har varit stängt för allmänhete­n i fem år för renovering. Ny färgpalett­er på väggarna ska lyfta fram konsten lite extra.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN UPPRUSTAT. Nationalmu­seum öppnar igen lördagen den 13 oktober. Museet har varit stängt för allmänhete­n i fem år för renovering. Ny färgpalett­er på väggarna ska lyfta fram konsten lite extra.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden