Mitt i Vasastan

Docenterna på turné

Docenterna spelar på Nalen Klubb

- Patrik Wirén

Bröderna Joppe och Kricke Pihlgren står utanför Münchenbry­ggeriet på Södermalm och inväntar den van som ska ta Docenterna ut på de svenska vägarna. De andra medlemmarn­a, gitarriste­n Jon Jefferson Klingberg och basisten Larry Löfgren är upptagna med att bära ut gitarrer, förstärkar­e, resväskor med gitarrpeda­ler och annat som ska med på resan.

För vilken gång i ordningen som de beger sig sig ut på turné är det ingen som vet. Gruppen bildades redan 1977 och har genom åren bränt åtskilliga mil tillsamman­s.

– Vi spelade en del i somras vilket gör att det liksom sitter i kroppen på ett annat sätt. Det är mindre osäkerhet. När man inte spelat på ett tag blir det alltid lite övertänt eller nervöst, men det slipper vi nu, säger Joppe.

Hur inspireran­de är det då att spela gamla efterfråga­de låtar som ”Bensin i blodet” eller popklassik­ern ”Solglasögo­n”? Inte alls, medger Joppe krasst.

– Det finns ingenting lustfyllt eller spännande med att repa ”Bensin i blodet”. Det är mer som ett arbete. Men live är det en annan sak, när man får energi från publiken och ser hur glada de blir över att höra låten, säger han.

Tack och lov, särskilt för medlemmarn­a själva, inne- håller spelningar­na en hel del nytt material hämtat från albumet ”Missiler och kritstreck­sränder” som släpptes tidigare i år. Men vad som väntar efter den kommande veckans spelningar är oklart, enligt Kricke.

– Det som brukar hända är att vi inte hörs på ett tag, men till slut börjar skrivarlus­ten infinna sig igen och sedan börjar vi med någonting nytt. I det skedet finns aldrig några planer på något skivsläpp. Men sedan sitter vi där med 20 låtar och – surprise! – så blir det en skiva. Och efter det ska man – surprise! – ut och turnera igen, förklarar han.

Ni gör tre utsålda spelningar på Nalens bakficka Nalen Klubb. Varför bokade ni inte den större lokalen, där ni spelat tidigare, i stället?

– Äh, vi blev bokade där bara. Sedan är det ju kul att spela flera kvällar istället för bara en, säger Joppe innan det är dags att återigen äntra vanen.

Med klassiker som ”Solglasögo­n” har Docenterna en given plats i den svenska pophistori­en. Nu gör bandet, som bildades för över 40 år sedan, tre utsålda spelningar på Nalen Klubb. Till slut börjar skrivarlus­ten infinna sig igen och sedan börjar vi med någonting nytt.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? DOCENTERNA. Jon Jefferson Klingberg, Kricke Pihlgren, Joppe Pihlgren och Larry Lövgren är peppade att komma ut på vägarna igen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN DOCENTERNA. Jon Jefferson Klingberg, Kricke Pihlgren, Joppe Pihlgren och Larry Lövgren är peppade att komma ut på vägarna igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden