Mitt i Vasastan

Så blir utsikten från nya takbaren

- Elin Jonsson

Den forna bankbyggna­den vid Sergels torg ska bli en plats för människor som vill ta en kaffe eller ett glas och se ut över stan.

Sergelhuse­t kommer ge plats för butiker, restaurang­er och 34 privatbost­äder. Högst upp i bygget görs det plats för en takbar på 1 000 kvadratmet­er med utsikt över hela stan.

– Vi kommer lägga gräsytor på taket för att regnet och avgaser ska tas om hand. Solceller och bikupor kommer också finnas här på takbaren, säger Ali Ranji, chef för projektgen­omförandet och ombud på Vasakronan.

Skapa småskaligh­et

Takbaren kommer nås via Malmskilln­adsgatan och ett av Vasakronan­s mål är att öppna upp och skapa en bättre tillgång till just den gatan.

För att skapa småskalig- het nere på gatan k o mmer e n a v byggnadern­a längs Malmskilln­adsgatan fasader brytas upp i tre. Granit, glas och trä.

–Tanken är att Malmskilln­adsgatan ska kännas tr ygg dygnet runt – detta med liv och rörelse. Människor! Vi vill ta tag i området och förändra sättet människor ser på platsen, säger Anna Nyberg, chef för fastighets­utveckling på Vasakronan.

Sergels torg ska med hjälp av Sergelhuse­t bli ett område för både jogging, jobb och afterwork. Kostymer varvat med sneakers.

– På bron över Hamngatan passerade innan bara de som arbetade på banken vid klockan åtta och klockan fem. Vi vill se en annan rörelse där. Vi vill se att plattan fungerar i förhålland­e till de närliggand­e områdena som Norrmalm och Brunkeberg­storg, säger Rebecca Liljebladh, projektled­are för kommunikat­ion på Vasakronan.

Sergels torg ska få mer folk och rörelse. Nya Sergelhuse­ts ambition är att med bostäder, restaurang­er och takbar öppna upp Plattan och Malmskilln­adsgatan för fler än bara de som jobbar där.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SKYBAR. Från takbaren kommer man se ut över stora delar av Stockholm. Ali Ranji och Anna Nyberg står högt upp. Paviljonge­ns stomme i hörnet Sveavägen och Hamngatan är smyckad med konst av Gunilla Klingberg.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SKYBAR. Från takbaren kommer man se ut över stora delar av Stockholm. Ali Ranji och Anna Nyberg står högt upp. Paviljonge­ns stomme i hörnet Sveavägen och Hamngatan är smyckad med konst av Gunilla Klingberg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden