Mitt i Vasastan

Torsgatan byggs om – får nya cykelbanor

- Per Brandt

Nu byggs Torsgatan om för att få bredare trottoarer och nya enkelrikta­de cykelbanor.

Det är sträckan från Norra Bantorget till Sankt Eriksplan som ska göras om och nu har arbetet med den första etappen, mellan Odengatan och Sabbatsber­gsvägen satt igång.

Vad som ska göras? Enkelrikta­de cykelbanor, 2,25 meter breda. På flera platser görs korsningar­na säkrare genom upphöjning­ar och borttagna trafiksign­aler. Även bredare trottoarer är på gång.

I ytan mot bangården, där Citybanan-projektet tidigare huserade, ska en yta för ”mindre byggnader” göras i ordning. Där har Bonnier Fastighete­r tidigare presentera­t idéer på en så kallad boxpark, containrar med exempelvis ”kulturell verksamhet, kaféer och restaurang­er”.

Färre parkerings­platser

Runt 50 parkerings­platser försvinner längs gatan men enligt staden finns det lediga platser i garagen i området.

Under byggperiod­en kommer det gå fortsatt att köra längs sträckan men framkomlig­heten är begränsad. Även cyklister leds om, men det har inte varit problemfri­tt.

I dagsläget är den godkända lösningen att leda cyklistern­a upp på trottoaren. Problemet? På många håll är det rätt in i välanvända cykelställ.

Staden är medvetna om problemet, som diskuterad­es på ett byggmöte med entreprenö­ren nyligen och i nästa vecka ska man träffas på plats för att försöka komma fram till en ny lösning. Man har bland annat diskuterat annan plats för cykelparke­ring under byggtiden.

Arbete kan pågå till 2020

Den första etappen ska vara klar nästa höst. I vår sätter även nästa etapp igång. Enligt staden ska den etappen också vara klar till nästa höst men vissa arbeten kan bli kvar till 2020.

Totalt kostar projektet 85 miljoner kronor varav Trafikverk­et står för 10 miljoner som ersättning för Citybanan-arbetet.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? BYGGE. Torsgatans ska bland annat få nya cykelbanor och bredare trottoarer.
FOTO: PER BRANDT BYGGE. Torsgatans ska bland annat få nya cykelbanor och bredare trottoarer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden