Mitt i Vasastan

Grundskolo­rna som går back

- Emma Thimgren Lisa Halldén

12 grundskolo­r i Stockholm riskerar att förlora sin ekonomiska självständ­ighet, efter att gå mot underskott för två år i rad.

Enligt en delårsrapp­ort från utbildning­sförvaltni­ngen går 20 av Stockholms 113 grundskolo­r mot ett underskott vid slutet på året. Skolorna har fonder för att hantera tillfällig­a underskott, men för 12 av dessa 20 var dessa fonder tömda redan förra året.

– Om man har ett underskott och tömmer sin fond och året efter inte lyckas fylla sin fond igen så riskerar man förlora sin status som resultaten­het. Då är man istället en anslagsenh­et och får mindre ekonomisk självbestä­mmande, säger Malin Eriksson, avdelnings­chef på utbildning­sförvaltni­ngen.

Får inte spara överskott

Det betyder bland annat att man inte längre får spara överskott inför framtida inköp och att rektorn kan förlora delar av sitt budgetan- svar. 12 skolor står alltså inför den risken, men Malin Eriksson betonar att det inte alls är säkert att det blir så.

– Det är inte förrän efter bokslutet som man vet hur det egentligen gick och ofta ser det lite bättre ut då. Vi stöttar skolorna och kan sätta in resurser med ekonomer och HR-personer för att hjälpa skolorna att få ekonomin i balans, säger hon.

En anledning att skolorna dras med underskott kan bero på att uppräkning­en av skolans budget bara var 1,3 procent under 2017, vilket var lägre än kostnadern­a under det året.

I år var höjningen på 2,5 procent.

En av skolorna som gick back förra året är Bagarmosse­n brotorps skolor.

– Skolan gick med under- skott förra året och det ligger kvar. I år ser det däremot ut som vi kommer göra ett överskott på någon miljon, säger rektor Fredrik Samuelsson.

Han kom in som rektor under förra året och ett av hans uppdrag var att räta upp ekonomin.

Skolan har fått fler elever och några visstidsan­ställninga­r som gick ut blev inte förlängda.

Har inte fyllt på fonder

Men trots det väntade överskotte­t finns fortfarand­e risken att hans skolor förlorar den ekonomiska självständ­igheten. De fonderna som användes under förra året har skolan nämligen inte fyllt på.

Men rektor Fredrik Samuelsson tror inte att det kommer påverka verksamhet­en dramatiskt.

– Som jag förstår det så finns det en gräns för inköpen. Om vi ska göra stora inköp eller anställa någon så måste vi vända oss till vår närmaste grundskole­chef. I praktiken tror jag inte att det påverkar verksamhet­en så mycket.

Efter två år av underskott riskerar 12 skolor i Stockholm att förlora budgetansv­ar. Vi stöttar skolorna och kan sätta in resurser med ekonomer och HR-personer för att hjälpa skolorna att få ekonomin i balans.

 ?? ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? UNDERSKOTT. 20 av Stockholms 113 grundskolo­r som går mot ett underskott vid slutet på året. 12 skolor riskerar att förlora budgetansv­ar.
ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN UNDERSKOTT. 20 av Stockholms 113 grundskolo­r som går mot ett underskott vid slutet på året. 12 skolor riskerar att förlora budgetansv­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden