Mitt i Vasastan

Västerbron rejält sliten – kan rivas och bytas ut

- Per Brandt

Renoveras eller rivas och bytas ut. Västerbron är i risigt skick och nu ska staden lägga fem miljoner på att avgöra dess framtid.

Västerbron har lappats och lagats 17 gånger sedan den byggdes 1935. Redan i våras flaggade trafikkont­oret för att något kommer behöva göras åt bron. Men då gällde det främst en renovering och planen då var att utreda saken 2024. Men nu har man tänkt om.

Trafikkont­oret konstatera­r att det bland annat finns sprickor i stålkonstr­uktio- nen och att den är av dålig kvalitet så redan nu behöver man utreda brons framtid. Och nu är det två alternativ man ska kolla på: En renovering eller bygga en helt ny bro.

Renovering: 900 miljoner

Enligt tidigare uppgifter skulle en renovering kosta cirka 900 miljoner, men nu menar trafikkont­oret att det inte går säga hur stor kostnaden skulle bli för att rusta bron eftersom man inte vet hur stor omfattning­en är.

En helt ny bro beräknas däremot kosta mellan 1 och 1,5 miljarder.

Fem miljoner ska nu läggas på att utreda hur staden ska gå vidare, vilket trafiknämn­den väntas beslut om på kommande sammanträd­e.

Redan i slutet av nästa år ska ett beslut om brons framtid tas är tanken.

– En renovering är förstahand­salternati­vet, det är det vi tror på. Men i ett sånt här läge så har vi ett ansvar och skyldighet att också lyfta andra alternativ om det visar sig att stålet är jättedålig­t, säger Jonas Eliasson, trafikdire­ktör i Stockholm.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RIVS ELLER RUSTAS. Västerbron är i risigt skick.
FOTO: MOSTPHOTOS RIVS ELLER RUSTAS. Västerbron är i risigt skick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden