Mitt i Vasastan

Staden ger grönt ljus till att riva ’’Passagen’’

- Mimmi Epstein

Trots kritik från länsstyrel­sen. Nu har staden klubbat planerna på att riva Passagenhu­set i City och bygga ett nytt niovånings­hus med plats för 27 bostäder.

Trots kritik från länsstyrel­sen. Nu har staden klubbat planerna på att riva Passagenhu­set i City och bygga ett nytt niovånings­hus.

Som Vi i Vasastan skrev tidigare i höstas menar länsstyrel­sen att det så kallade riksintres­set skadas påtagligt vid en rivning av Passagenhu­set i hörnet Mäster Samuelsgat­an/ Regeringsg­atan.

– Ett delvis bevarande av byggnaden skulle låta viktiga karaktärsd­rag finnas kvar, som till exempel de successivt utkragande fönsterban­den och den tidstypisk­a färgen på huset, sa Annsofi Edberg, handläggar­e på Länsstyrel­sens enhet för planfrågor, då.

I torsdags fick planen grönt ljus på stadsbyggn­adsnämnden­s möte, men inga förändring­ar i den har gjorts.

– Vi har efter svåra våndor kommit fram till att det nya huset blir bra. Vi kommer att kräva att bygglovet beslutas av nämnden för att följa upp att detaljer i materialva­let inte byts ut eller att gestaltnin­gen inte ändras, säger Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggn­adsnämnden.

Det som gäller är att riva

Vi har efter svåra våndor kommit fram till att det nya huset blir bra.

befintlig byggnad och bygga en ny i nio våningar. Planen möjliggör för 27 bostäder. Byggnaden har även kallats ”Pembroke-huset” eftersom det är utformat av den amerikansk­a fastighets­utvecklare­n Pembroke.

– Vi har vägt för- och nackdelar och kommit fram till att vi vill gå vidare med planen. En viktig del är att den möjliggör för bostäder. Vi har värderat mångfunkti­onaliteten högt. Det alternativ som länsstyrel­sen företräder, att delvis bevara befintlig byggnad, ger inte särskilt stora kulturmilj­övärden, säger Martin Schröder, enhetschef på stadsbyggn­adskontore­t.

Nu kan länsstyrel­sen välja att pröva detaljplan­en och upphäva den. Då kan staden i sin tur överklaga det beslutet till regeringen som prövar frågan, som i fallet för snart två år sedan med 400 nya studentbos­täder på Gärdet.

 ?? FOTO: PEMBROKE ?? VISION. Föreslagen byggnad sedd från Regeringsg­atan söderut. Moodgaller­ian ses till vänster i bild.
FOTO: PEMBROKE VISION. Föreslagen byggnad sedd från Regeringsg­atan söderut. Moodgaller­ian ses till vänster i bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden