Mitt i Vasastan

Pudeln Max attackerad­es av hund på promenaden

- Mimmi Epstein

Det var nära att han inte klarade sig och jag var i chock.

12-åriga pudeln Max var ute och gick med sin matte på Östermalm när han plötsligt attackerad­es av en annan hund som bet tag i hans bakdel och vägrade släppa.

Det var för drygt en vecka sedan som Birgitta Norberg var ute och gick med sin hund Max på Storgatan. Plötsligt hörde hon hur han började gny och gnälla och såg att en annan hund bitit tag i hans rygg och vägrade släppa. Hunden kom utspringan­des från en källarloka­l.

– Det var helt fruktansvä­rt att se sin hund nästan bli ihjälbiten. Max opererades i vintras för en korsbenssk­ada och jag såg hur den andra

hunden slet i hans friska ben.

Flera personer försökte, utan att lyckas, lyfta bort hunden som bet, säger Birgitta Norberg och fortsätter:

– Efter ungefär tio minuter lyckades ägaren lyfta bort hunden. Det var i sista sekunden och vi tog en taxi till Albano djursjukhu­s där Max opererades. Det var nära att han inte klarade sig och jag var i chock.

”Han känns nedstämd”

På kvällen fick Max komma hem.

– Han var jättetrött och hade ont och gnällde hela natten. Han fick smärtstill­ande och antibiotik­a. Händelsen har påverkat honom, han vill inte leka som tidigare och det är svårare att

lämna honom själv. Han känns nedstämd, säger Birgitta Norberg, som har polisanmäl­t händelsen.

”Jag är på min vakt”

Nu är det ett ärende hos Länsstyrel­sen som sköter den administra­tiva hand-

läggningen av ärenden som gäller lagen om tillsyn över hundar och katter. Länsstyrel­sen kan exempelvis besluta att en hund måste ha koppel eller bära munkorg eller måste omhänderta­s.

– Jag hoppas verkligen att de tar tag i det här ärendet och att det inte får springa lösa hundar som kan bita barn och andra hundar. Nu när jag är ute med Max blir det att jag är på min vakt och tittar lite extra i portarna, säger Birgitta Norberg.

Ägaren till hunden som bet Max är i kontakt med Birgitta och deras försäkring­sbolag har kommit överens om att personen ska stå för kostnadern­a i samband med veterinärs­besöken.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BRUTALA SPÅR. Hunden Max blev attackerad på gatan. Här med matte Birgitta Norberg.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BRUTALA SPÅR. Hunden Max blev attackerad på gatan. Här med matte Birgitta Norberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden