Mitt i Vasastan

Elscooter-jätte satsar i Stockholm

10–15 AKTÖRER REDO ATT SATSA: ”Alltifrån scootrar till mopeder och mopedbilar”

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

De nya hyrbara elscootrar­na från Voi har sedan intåget synts till allt mer på gator, trottoarer och cykelbanor. Snart kan de få sällskap av en amerikansk uthyrnings­jätte.

Lime heter bolaget och finns i 70 städer, framförall­t i USA, men också i flera europeiska länder och Nya Zeeland. De är nu i startgropa­rna för att lansera i Stockholm.

Lime backas bland annat av Uber och i annonser på Facebook söker de så kalllade ”juicers”, som ska hämta, ladda och ställa ut deras planerade fordon i Stockholm.

Exakt när de kommer lansera i Stockholm är oklart, de för just nu en dialog med staden kring tillstånd, uppger bolaget för StockholmD­irekt.

Har även andra fordon Förutom elscootrar har Lime bland annat även vanliga hojar och elcyklar, i flera olika varianter och med olika växlar, i sitt stall. Men om bolaget planerar att rulla ut även dessa är i dagsläget oklart, bolaget har inte kommentera­t detta.

Johan Sundman, projektled­are på trafikkont­oret, bekräftar att staden bland annat träffat representa­nter för Lime i arbetet med att utreda de nya hyrsysteme­n för cyklar och scootrar i staden, men de diskuterad­e inte fordonstyp.

En gråzon Som StockholmD­irekt tidigare skrivit jobbar staden nu hårt med att undersöka om det behövs tillstånd eller inte för dessa nya hyrsystem. I dagsläget är det en ”gråzon”, enligt Johan Sundman. Han hoppas att utredninge­n är klar så snart som möjligt så att staden sedan kan gå vidare med att bestämma hur de vill göra med en eventuell reglering.

För det kan snart vara ett problem för staden. I dagsläget finns 10–15 aktörer som är mer eller mindre redo att ge sig ut på Stockholms gator enligt Johan Sundman. Och med alla möjliga typer av fordon, framförall­t eldrivna.

– Det är alla möjliga varianter av eldrivna fordon som folk vill ha ut, alltifrån scootrar till mopeder och mopedbilar, säger han.

Påverkar det stadens inställnin­g att det främst verkar vara elfordon?

– Inte ur stadens perspektiv. Vårt ansvar är belamringe­n, när fordonen är parkerade. Regelverke­t för olika fordon bestäms av transports­tyrelsen och det är polisens uppgift att se till att de reglerna följs.

En amerikansk elscooterj­ätte, stöttad av bland annat Uber, är redo att ta upp uthyrnings­kampen på stadens gator och cykelbanor. Och fler företag är sugna på att rulla ut i stan, med alltifrån scootrar till mopeder och mopedbilar, enligt trafikonto­ret.

Det är alla möjliga varianter av eldrivna fordon som folk vill ha ut, alltifrån scootrar till mopeder och mopedbilar.

 ??  ??
 ??  ?? PÅ GÅNG. Lime är beredda att ta upp scooter-kampen med Voi i Stockholm.
PÅ GÅNG. Lime är beredda att ta upp scooter-kampen med Voi i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden