Mitt i Vasastan

Höjda p-böter för bilister

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

ska höjas igen – redan nästa år. Det grönblå styret hoppas dra in 85 miljoner extra till stadskassa­n. Staden beslutade så sent som förra året att höja p-böterna till bland annat 1 200 kronor för de allvarliga­ste förseelser­na, som parkering vid stoppförbu­d eller i cykelfält. Men även böterna för de mildare förseelser­na höjdes rejält.

Nu är det dags igen. Redan nästa år ska p-böterna höjas ytterligar­e. Det grönblå styret hoppas enligt budget dra in ytterligar­e 85 miljoner kronor.

Hur mycket böterna kommer att höjas återstår dock att se, det ska utredas och beslut väntas tas i kommunfull­mäktige under våren.

Det finns det ett maxtak på 1 300 kronor enligt lagen som staden måste rätta sig efter. Enligt Daniel Helldén (MP) trafikborg­arråd, så kommer samtliga typer av böter att höjas, och han skulle även vilja se att staden kunde sätta ännu högra böter än dagens maxtak på de allvarliga­ste förseelser­na.

Enligt Helldén kommer p-intäkterna öka på två sätt. Dels genom de faktiskt höjda bötesbelop­pen, dels genom att förändring­en lär göra att fler parkerar lagligt – och betalar avgift.

– Det finns olika delar i det här och vi vet sedan tidigare att vi oftast får en förhöjd rättad parkerings­grad i ärendet, säger han till Dagens Nyheter.

Men intäktspro­gnosen döms ut av opposition­sborgarråd­et Jan Valeskog (S) som ”oseriös”. Han menar att det kommer krävas att Daniel Helldén tillsamman­s med finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) tar sig ut och lappar bilar personlige­n.

– Parkerings­böterna fyller en viktig funktion för att öka trafiksäke­rheten. Stadens parkerings­vakter ska vara ett verktyg för att få vår trafik att fungera smidigt inte för att lägga extra skatter på befolkning­en och jaga bilister. Det blir dåligt för alla, för bilisterna, för parkerings­vakterna och för Stockholms­trafiken, säger Valeskog i ett uttalande.

 ??  ?? LAPPAR TILL. Stockholm ska höja p-böterna nästa år.
LAPPAR TILL. Stockholm ska höja p-böterna nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden