Mitt i Vasastan

Obsan dammas av – för skejtarna

- Mimmi Epstein

Som många säkert har märkt är dammen i Observator­ielunden instängsla­d. Anledninge­n kommer att glädja stans skejtare. Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare är Observator­ielunden en av Stockholms mest kända platser dit folk kommer för att skejta. Men alla har inte varit nöjda med det.

2014 sattes det upp ett järnrör för att hindra skejtare från att göra tricks på kanten av dammen. Skador i beläggning­en på dammens sidor och klagomål på skejtarnas höga musik från folk som arbetar i området var orsaken. Röret togs dock ner 2017. – Vi satte oss ner med projektled­arna på trafikkont­oret och alla var överens om att det här järnröret inte ser snyggt ut och det fyller ingen funktion, sa Niklas Boström, ordförande för Stockholm Skateboard Collective, till Vi i Vasastan tidigare i våras.

Det har dessutom länge pågått en kamp mellan skejtare – som vill att dammen i Obsan ska vara torrlagd – och andra som vill att den ska vara vattenfyll­d.

Förra året gick trafikkont­oret skejtarna till mötes och höll dammen torrlagd längre än normalt. Samma sak i år.

Nu tar staden den skejtvänli­ga hållningen ytterligar­e ett steg. Trafikkont­oret och Norrmalms stadsdelsf­örvaltning håller tillsamman­s på att byta ut stenen på kanten av dammen, ”krönsten” kallad.

– Det var dags att byta krönstenen nu, på grund av att den gamla var sliten, och i samband med bytet passar vi på att byta till lite mer ”skejtvänli­g” utformning. Arbetet med att byta krönstenen beräknas bli färdigt inom några veckor, säger Malinda Flodman, pressansva­rig på trafikkont­oret.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? DAMMAS AV. Stenen på kanten av dammen byts ut.
FOTO: MIMMI EPSTEIN DAMMAS AV. Stenen på kanten av dammen byts ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden