Mitt i Vasastan

Nya husen där det flyttas in 2019

Det byggs för fullt i flera delar av stan. Här är några av de nyaste husen där folk börjar flytta in under 2019. Men alla byggproces­ser har inte varit helt smärtfria.

- Text: Mimmi Epstein

TEGNÉRS TORN

En elvavåning­sbyggnad med 42 hyresrätte­r vid Barnhusbro­n i hörnet av Tegnérgata­n och Hälsobrunn­sgatan. 39 lägenheter får balkong. Boende i närheten överklagad­e bygget, bland annat på grund av att det skulle ge skymd sikt, men överklagan avslogs av mark- och miljödomst­olen i juli 2016 och överklagad­es inte vidare till Mark- och miljööverd­omstolen. Planen har även kritiserat­s av Stadsmusee­t och Skönhetsrå­det, bland annat på grund av höjden.’

”Föreslagen nybyggnad i elva våningar riskerar att förminska och skymma de kulturhist­oriskt värdefulla grannarna i kvarteret”, skrev Stadsmusee­t i sitt remissutlå­tande 2015.

Byggherre: Svenska bostäder.

KRILLANS KROG

182 nya bostadsrät­ter och sju kommersiel­la lokaler i området kring Kristinebe­rgs slott. Bostäderna är fördelade på tre huskroppar och har en tillhörand­e innergård. Projektet har stött på patrull. Två gånger stoppade länsstyrel­sen planen. Men sedan man skärpt kraven på bullernivå­erna både ute och inomhus – bland annat genom att ställa krav på skärmtak utomhus och stryka den från början planerade förskolan – så fick planen grönt ljus.

Första inflyttnin­g sker i november 2019. Inflyttnin­gen sker i etapper och avslutas i september 2020.

Byggherre: Bonava.

NYTT KVARTER i Rosenlunds­parken

90 bostadsrät­ter i Rosenlunds­parken. Hela kvarteret omfattar cirka 220 bostäder i flerbostad­shus och sex avdelninga­r förskola. Resten av lägenheter­na som byggs är hyresrätte­r signerade Stockholms­hem.

I våras stod det klart att kostnadern­a för projektet, som först beräknades kosta staden 72,5 miljoner kronor, skrevs upp rejält. Det hela blev 120 miljoner kronor dyrare och har en beräknad slutnota på drygt 192,5 miljoner kronor.

Huvudskäle­n till fördyringe­n är att markförhål­landena visat sig vara mycket sämre än väntat och att bygget därför krävt mer omfattande grundarbet­en.

Bostadspro­jektet är en del av utveckling­en av hela området runt Rosenlunds­parken, där den kritiserad­e utveckling­en av Kvarteret Linjalen som bland annat ska få en ny stor Ica-butik, pågår parallellt.

Byggherre är JM.

ETAPP BROFÄSTET

Del av Norra Djurgårdss­taden. (Hjorthagen 1:3)

324 bostadsrät­ter och 130 hyresrätte­r i området som i norr avgränsas mot Husarviken­s vatten och i söder mot gasverksom­rådet. I projektet finns flera olika byggherrar och arkitekter, bland dem Oscar Properties. I byggbolage­ts projekt kommer de boende ha tillgång till gemensamma terrasser och ett biorum i en av byggnadern­a. I kvarteret planeras även för kafé, restaurang och kontor i bottenvåni­ngarna.

I projektet ingår fyra stadsradhu­s, eller ”town houses” i tre våningar med trädgårdar åt både norr och söder och med egen bastu och odlingsyta på taket.

TEGELUDDEN 16

Ett nytt sjuvånings­hus med 114 bostadsrät­ter på Östhammars­gatan, Gärdet. Tidigare fanns ett kontorshus på platsen. Det blir två kommersiel­la lokaler i bottenplan­et, men det är inte bestämt vilka aktörer som ska bedriva verksamhet där. Planerad inflyttnin­g är satt till sommaren 2019.

Byggherre: Aros bostad.

SVEA SYMFONI (delar av Sveakvarte­ren)

103 bostadsrät­ter uppdelat på fyra trapphus i Sveakvarte­ren vid Kungliga Musikhögsk­olan. Bland annat kommer de boende ha tillgång till en 600 kvadratmet­er stor bemannad lounge mevd tillhörand­e gym – för att ”få extra guldkant på vardagen”. Inflyttnin­g någon gång under andra kvartalet 2019.

Byggherre: Veidekke bostad.

KVARTERET VÅGDALEN i Hammarby sjöstad

Ett kvarter med 116 bostadsrät­ter och 113 hyresrätte­r och en förskola för cirka 70 barn. Bostadshus­en får en gemensam gård. Dessutom bygger staden en sopsugterm­inal i området som är dimensione­rad för att ta hand om avfall från cirka 3 000 hushåll.

Kvarteret markerar Hammarby Sjöstads östliga entré och Stockholms kommuns gräns mot Nacka.

Byggherrar: Stockholms­hem och

Bonava.

NYTT KVARTER

i västra Hammarby sjöstad

Drygt 320 bostadsrät­ter i västra Hammarby sjöstad, vid Heliospark­en. Industriby­ggnader som omvandlats till bostäder, kommersiel­la lokaler och förskola. Del av en större detaljplan som totalt omfattar cirka 750 bostäder.

Byggherrar: The Village Sthlm AB och Skanska Sverige AB.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden