Mitt i Vasastan

Trafikdire­ktör fick gå: ”Total överraskni­ng”

- Michael Toll

Jonas Eliasson fick hastigt lämna sin tjänst som Stockholms trafikdire­ktör innan jul. Nu berättar han för första gången om händelsen. ”Det har varit lite turbulent den senaste tiden”, säger han.

Jag hade inte planerat det här över huvud taget, och man kan lugnt säga att det har varit lite turbulent den senaste tiden.

Jonas Eliasson fick hastigt lämna sin tjänst som Stockholms trafikdire­ktör innan jul. Nu berättar han för första gången om händelsen. Det var den 19 december som det stod klart att Jonas Eliasson tvingades avgå som Stockholms trafikdire­ktör. Officiellt sades anledninge­n till avgången vara att ”samarbetsf­ormerna mellan trafikkont­oret och trafiknämn­den behöver utvecklas”.

Men enligt Dagens Nyheter var det Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) som inte drog jämt med Eliasson och därför ville få bort honom.

Eliasson vet själv inte varför han fick lämna sin tjänst.

– Det här kom som en total överraskni­ng för mig. Jag hade inte planerat det här över huvud taget och man kan lugnt säga att det har varit lite turbulent den senaste tiden, säger nu Jonas Eliasson.

Olika syn på miljözoner

Enligt Dagens Industri är det en utrednings­rapport om miljözoner som ligger bakom att Eliasson fick avsluta sin tjänst. Utredninge­n, som har genomförts av stadsledni­ngskontore­t, miljöförva­ltningen och trafikkont­oret, ifrågasätt­er införandet av miljözoner.

Enligt rapporten skapar miljözoner­na höga kostnader för samhället utan att miljön påverkas nämnvärt. Det här ska enligt tidningen ha fått trafikborg­arrådet Daniel Helldén att vilja peta Eliasson, som varit med om att författa utredninge­n.

Varken Jonas Eliasson eller Daniel Helldén vill kommentera om utredninge­n ligger till grund i att Eliasson fick lämna trafikdire­ktörsposte­n. Men det står klart att de har total olika syn på både utredninge­n och införandet av miljözoner.

– Jag ska inte kommentera varför jag fick lämna min tjänst. Det jag kan säga är att rapporten kommer fram till att onyttorna för samhället är högre än nyttorna vid införandet av miljözoner. Helt klart är det så, säger Jonas Eliasson.

Helldén i sin tur tar miljözoner i fortsatt försvar.

– Jag kommentera­r inte personers tjänster inom staden. Det som är besvärande med rapporten är att den till viss del bygger på ett hypotetisk­t resonemang som inte håller i praktiken. Om vi ska nå miljökvali­tetsnormen till 2022 så måste vi införa miljözoner. Det är entydigt så, säger Daniel Helldén.

Felaktigt skriven

Enligt Dagens Industri ska Daniel Helldén ha haft åsikter om formulerin­gar och slutsatser i utredninge­n.

– Självklart har vi ställt frågor. Vissa saker i rapporten tycker vi har varit ologiska. Det intressant­a är att den är skriven på ett sätt som låter bli att lyfta fram att vi måste införa miljözoner 2020, säger Daniel Helldén.

Både Daniel Helldén och Jonas Eliasson avböjer att kommentera hur relationen mellan dem är.

Stadsdirek­tören Magdalena Bosson hälsar via personal på stadsledni­ngskontore­t att hon inte kommentera­r personalär­enden.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? RÅDGIVARE. Jonas Eliasson petades som trafikdire­ktör men kommer att fortsätta att arbeta inom Stockholms stad, nu som strategisk rådgivare på stadsledni­ngskontore­t.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE RÅDGIVARE. Jonas Eliasson petades som trafikdire­ktör men kommer att fortsätta att arbeta inom Stockholms stad, nu som strategisk rådgivare på stadsledni­ngskontore­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden