Mitt i Vasastan

För dyrt med svalka i bussarna?

- Michael Toll

Under sommarens värmebölja var det stundtals mycket höga temperatur­er på Stockholms SL-bussar då vissa saknade fungerande AC-system. Någon förbättrin­g är inte att vänta till sommaren. Det är socialdemo­kraterna i landstinge­t som har lagt en skrivelse i trafiknämn­den där de vill att samtliga SL-bussar ska få fungerande luftkondit­ionering. I dag saknas AC i 700 av totalt 2 200 SL-bussar.

– En klimatomst­ällning är nödvändig, och då måste vi få folk att välja kollektivt­rafiken. För att lyckas måste vi göra det mer attraktivt, säger opposition­slandsting­srådet Jens Sjöström (S).

Enligt honom har en normal lufttemper­atur i bussar inte bara viktigt för att få flera att nyttja färdmedlet. Det har även en hälsoaspek­t. Hög värme kan vara hälsofarli­gt för barn och äldre.

– Det finns många starka skäl som talar för att samtliga SL-bussar borde få AC snarast, säger Jens Sjöström.

Något som däremot talar emot är att det är dyrt. Att byta ut 700 stycken bussar motsvarar en uppskattad kostnad på 2,1 miljarder kronor i inköp, samt cirka 350 miljoner kronor i restvärde för de bussar som skrotas i förtid.

Trafikförv­altningen har besvarat skrivelsen och anser inte att den kostnaden går att försvara, något som trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) håller med om.

– Det går inte att ta fram ett trollspö och vifta och sedan ha AC på alla bussar. Det här är förknippat med många kostnader, säger Kristoffer Tamsons. Enligt honom har arbetet med att uppgradera bussflotta­n hos SL redan påbörjats.

– Vi har redan kravställt att alla nya bussar som beställs ska ha fungerande AC. Om sju år kommer vi ha bytt ut de sista 700 bussarna som vi har kvar, säger Kristoffer Tamsons.

Jens Sjöström tycker dock det inte räcker.

– Jag tycker det är direkt oansvarigt. Att säga att det är för dyrt utan att göra en ordentlig utredning är bara ett sätt att skjuta problemet på framtiden, avslutar han.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? VARMT. Även kommande sommar kommer ett stort antal SL-bussar att vara utan air condition.
FOTO: ERIK SIMANDER VARMT. Även kommande sommar kommer ett stort antal SL-bussar att vara utan air condition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden