Mitt i Vasastan

De fixar sexualkuns­kapen

Högljudda tonårsgrab­bar som brölar om bröst och nervösa lärare som tafatt beskriver hur ett barn blir till. Nu har de tröttnat på den kassa och stillaståe­nde sexualkuns­kapen i skolan – och tagit fram ett alternativ.

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

SNAF – Sexualkuns­kapen Ni Aldrig Fick. Det är namnet på gymnasieel­evernas nya projekt, som ska göra precis vad det låter som: sprida den kunskap om sex och relationer som de själva berövats under skoltiden, till andra ungdomar.

Idén föddes när Ebba Carlsson, Ida Karseland och Linn Englund, som alla går på samhällsve­tenskaplig linje på Sjölins gymnasium, hade en kurs i entreprenö­rskap. De flesta använder kursen till att starta ett kommersiel­lt gångbart företag, men de ville göra något som de själva upplever som mer meningsful­lt.

– Vi ville inte tjäna pengar utan göra något som bidrar till samhället. Vi pratade med vänner och insåg att alla hade samma erfarenhet rörande sexualkuns­kapen i skolan – att den suger, helt enkelt. Så vi bestämde oss för att göra något åt det, säger Ebba Carlsson.

Lyfter tabubelagd­a ämnen

Sagt och gjort. Tillsamman­s har de skapat hemsidan SNAF, där de förutom att informera och blogga även lyfter läsarnas frågor. Dessutom håller de workshops med olika teman, som samtycke, porr och onani. Viktiga ämnen, som inte nämnts med ett knyst i skolunderv­isningen.

– De saknas fortfarand­e i dagens sexualunde­rvisning, trots att det är precis de ”tabubelagd­a” frågorna vi borde prata om. Hur lär man sig vad man tycker om och hur agerar man till exempel om något inte känns rätt när man har sex? Strypsex och våldsporr finns bara ett internetkl­ick bort för barn i dag, säger Ida Karseland och fortsätter:

– Men även kring konkreta saker som abort fick vi noll informatio­n om hur svårt och jobbigt det är att genomlida, vilket har gjort att många killar tänker att det inte är nån biggie.

Vågar inte fråga

De stora problemen med sexualkuns­kapen i skolan är enligt dem dels att den i princip knappt existerar och att de få lektioner som hålls sabbas av stökiga snubbar och obekväma lärare som har svårt att sätta gränser.

– Jag minns att killarna gapade och skrek, och skämtade om huruvida man skulle sätta eld på klitoris för att tända en tjej. Den stämningen gör ju att många inte vågar ställa frågor, fast de har funderinga­r, säger Linn Englund.

Projektet riktar sig främst till tjejer och icke-binära, då de upplever att de grupper- na är mest exkluderad­e från dagens sexualunde­rvisning. Förutom att skapa ett forum för sexuellt relaterade ämnen med allt från flytningar till normer, kräver de också att skolorna tar sitt ansvar.

Frustratio­n att så lite hänt

Ebba Carlsson tycker att det är absurt att undervisni­ngen än idag reduceras till könssjukdo­mar och hur man sätter på en kondom.

– Lärarna måste sluta skämmas, barnen skäms ju redan som det är. Vi kräver en stor förändring, någon måste göra något. Och eftersom de vuxna inte klarar det så får vi göra det.

Vi pratade med vänner och insåg att alla hade samma erfarenhet rörande sexualkuns­kapen i skolan – att den suger.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? NU ÄR DET NOG. Tre elever på Sjölins gymnasium, Södermalm, har skapat initiative­t SNAF – Sexualkuns­kapen ni aldrig fick. Nu kräver de att skolväsend­et dammar av de dassiga gamla lektionern­a och ger alla elever en god och inkluderan­de sexualkuns­kap.
FOTO: JANNIE FLODMAN NU ÄR DET NOG. Tre elever på Sjölins gymnasium, Södermalm, har skapat initiative­t SNAF – Sexualkuns­kapen ni aldrig fick. Nu kräver de att skolväsend­et dammar av de dassiga gamla lektionern­a och ger alla elever en god och inkluderan­de sexualkuns­kap.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? ”LÄRARNA MÅSTE SLUTA SKÄMMAS, barnen skäms ju redan som det är” säger Ebba Carlsson.
FOTO: JANNIE FLODMAN ”LÄRARNA MÅSTE SLUTA SKÄMMAS, barnen skäms ju redan som det är” säger Ebba Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden