Mitt i Vasastan

Vanadisbad­et kan stängas i sommar

ÖDE. Byggnaden står tom – vakter patrullera­r Vi i Vasastan

- viivasasta­n.se Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

I fjol tog staden över Vanadisbad­et och byggnaden intill som tidigare innehöll hotell. Byggnaden är i så dåligt skick att den kan rasa. Det är oklart om badet kommer att vara öppet i sommar.

I dag har vi inte problem med folk som bor där.

Efter sommarsäso­ngen i fjol tog staden över Vanadisbad­et och byggnaden intill som tidigare innehöll hotell. Byggnaden är i mycket dåligt skick och det är oklart om badet kommer att vara öppet för allmänhete­n i sommar.

Fram till i höstas drevs Vanadisbad­et av Vanadis Hotell & Bad AB, en del av Vi Invests koncern. Nu har Stockholms stad tagit över.

Detsamma gäller den byggnad där samma företag tidigare drev hotell. I dag står den tom och är i dåligt skick. Byggnaden är grönklassa­d, vilket är den näst högsta nivån och innebär att den är av högt kulturhist­oriskt värde och särskilt värdefull från historisk, kulturhist­orisk, miljömässi­g eller konstnärli­g synpunkt.

– Vi håller den under kontroll men den är i dåligt skick och riskerar att rasa. Konstrukti­onen lutar mot Sveavägen. Under januari kommer vi att spärra av ett område och stämpa upp byggnaden, säger Linda Laine, pressansva­rig på fastighets­kontoret.

”Folk tog sig in” Enligt en granne bor det folk i byggnaden till och från och när Vi i Vasastan går förbi står dörren på glänt.

– I samband med att hotellverk­samheten upphörde i oktober hade vi problem med att folk tog sig in i byggnaden och vistades i den. Vi fick bukt med det efter att vi tog dit patrullera­nde vakter. I dag har vi inte problem med folk som bor där, säger Linda Laine.

Det är inte klart vad bygg- naden ska innehålla framöver. I gällande detaljplan preciseras anläggning­en för ”kulturella verksamhet­er samt för idrotts- och sportanläg­gningar”.

– Vi håller på att utreda det samt vilka behov av re- noveringar som finns.

Det finns ingen tidsplan för när utredninge­n ska vara klar. En annan utredning som pågår är hur själva badet ska drivas i sommar.

Den förra rödgrönros­a majoritete­n ville länge ta över driften och införa samma priser som på stadens övriga bad för att ”göra det mer tillgängli­gt”. Man sade upp Vanadis Hotell & Bad AB men efter en konflikt om hur uppsägning­en gått till så nådde staden och företaget en förlikning. Företaget fick sex miljoner av staden.

Kanske inte öppnar Men frågan är om det blir mer tillgängli­gt. Nu är det nämligen inte säkert att badet kommer att hålla öppet i sommar.

– Ambitionen är att erbjuda bad där i sommar, men inga beslut är fattade ännu, säger Camilla Hagman, kommunikat­ionschef på idrottsför­valtningen.

Idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) har avböjt att kommentera med hänvisning till idrottsför­valtningen­s svar. Även fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) har valt att återkomma längre fram då det i dagsläget ”inte finns något konkret att säga” angående byggnaden.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? PÅ GLÄNT. Dörrarna till det före detta hotellet har blåst upp.
FOTO: MIMMI EPSTEIN PÅ GLÄNT. Dörrarna till det före detta hotellet har blåst upp.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden