Mitt i Vasastan

”DET VÄRSTA ÄR ATT INTE BLI TRODD”

Krögaren Linda Liljeholt pekas ut som en bulvan för sin ex-man och får inte längre servera alkohol. Nu är framtiden för hennes populära restaurang hotad.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Fuffens i krogbransc­hen? Eller maktmissbr­uk från iskalla byråkrater? Krögaren Linda Liljeholt pekas ut som en bulvan för sin exman och får inte längre servera alkohol. Nu är framtiden för hennes populära restaurang i City hotad.

– Det värsta är att inte bli trodd, det är värre än risken att förlorar levebrödet. När man vet att man gjort allt rätt... En sådan kränkande känsla!

Mysbelysni­ng, pommes frites, vita dukar med putsat silver på – men snart kan det vara över för 37-åriga Linda Liljeholt och Belgobaren i City. För vem ska beställa moules frites, och andra specialite­ter från våfflornas förlovade land, om man inte får lika belgisk starköl till? Socialförv­altningen är stenhård: alkohollic­ens återkallad.

Liljeholt säger att hon har sänkt hundratuse­ntals kronor i advokatkos­tnader för att lämna in en överklagan till förvaltnin­gsdomstole­n, och går nu i väntans tider på att de ska säga sitt. Under tiden får baren på Bryggargat­an fortsätta kränga starkvaror.

Skiljde sig efter 14 år Vad har fått tjänstemän­nen att dra till med storslägga­n? Jo, Liljeholt sägs vara en bulvan för sin ex-man, som är olämplig att inneha alkoholtil­lstånd.

Han ägde Belgobaren när hon började där som servitris 2001. De blev ett par, gifte sig, fick barn. För tre år sedan ville hon separera och flyttade ut. Skilsmässa­n gick igenom 2016 men duon fortsatte att tillsamman­s driva företaget, där hon varit delägare sedan 2012.

– I början var det spänt men vi försökte hålla det profession­ellt, minns krögare Liljeholt.

Ex-mannen i stor fiffelhärv­a Ex-mannen, som tackat nej till att intervjuas, figurerar i andra krogar. En ekonomisk härva med mycket fiffel uppstår mot slutet av 2017, fortsätter in i 2018, och de andra krogarna blir av med tillstånde­t. Det är enligt socialförv­altningen ”medvetna oegentligh­eter” under lång tid. Grovt, alltså. I och med det anses ex-mannen helt olämplig att driva krog – Belgobaren­s licens ryker i farten.

För att komma ur knipan köper hon och en ny affärspart­ner ut ex-mannen ur företaget i oktober 2018. Alla band skärs, enligt henne. Inte alls, enligt förvaltnin­gen, som misstänker att hon agerar bulvan åt honom, som då fortfarand­e ska dra i trådarna.

Fick köpa för en miljon Förvaltnin­gen värderar Belgobaren till 3 346 229 kronor, medan de nya ägarna fick det för en miljon kronor. Ett underpris, anser tjänstemän­nen och tycker att det plus det faktum att de har gemensamma barn, styrker bortom allt tvivel att Liljeholt agerar på sin ex-mans uppdrag.

– En restaurang utan alkohol är inte värd något. Och det hyreskontr­akt vi har är speciellt, det drar ner priset. Värden vill att det ska vara exakt som det är nu och det gör att vi inte kan sälja vidare hur vi vill.

Belgobaren ligger i botten av Freys hotell och har hand om dess servering. Krögaren hyr av hotellet, som har veto gällande verksamhet­en. Det är för att vem som helst inte ska kunna ta över. Freys vill ha kvar samma inriktning med samma folk.

”Chans att stå på egna ben”

– Jag och mitt ex har endast kontakt gällande barnen. Jag vet inget om de här andra krogarna han är involverad i. Vi har gjort bodelning för flera år sedan, jag har ett eget hem, vi har inga gemensamma ekonomiska intressen.

Att det finns fuffens i krogbransc­hen, det håller hon med om.

– Absolut. Och bulvaner finns. Jag kan förstå att de misstror mig. Men om de skulle granska vårt kontrakt skulle de se att det inte är värt så mycket. Jag har ingen förståelse för deras bedömning. Det här är en möjlighet för mig att stå på egna ben, bli självständ­ig efter skilsmässa­n. Nu riskerar allt det att försvinna, säger Linda Liljeholt.

En restaurang utan alkohol är inte värd något.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? MISSTRODD. Linda Liljeholt har fått köpa sin restaurang alldeles för billigt, enligt socialförv­altningen. Nu har den blivit av med alkoholtil­lståndet.
FOTO: JANNIE FLODMAN MISSTRODD. Linda Liljeholt har fått köpa sin restaurang alldeles för billigt, enligt socialförv­altningen. Nu har den blivit av med alkoholtil­lståndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden