Mitt i Vasastan

Allt färre vårdplatse­r i stan

Sverige ligger på en bottenplac­ering när man jämför antalet vårdplatse­r med andra länder i Europa och världen. Och den nedåtgåend­e trenden ser ut att fortsätta.

-

Sverige har den lägsta andelen vårdplatse­r bland de utvecklade länderna i OECD. Från 2006 till 2017 minskade antalet vårdplatse­r från ungefär 2,9 till 2,2 per tusen invånare, enligt en rapport från Socialstyr­elsen.

– Man är ganska överens om att vårdplatsb­risten är en av de absolut största flaskhalsa­r vi har i vården i dag, säger Patrik Hidefjäll, utredare på Socialstyr­elsen, till Nyhetsbyrå­n Siren.

Stockholm sämst i klassen

I Region Stockholm fanns i genomsnitt endast 1,77 vårdplatse­r per 1 000 invånare år 2017. Sverige ligger alltså i botten internatio­nellt, och Stockholm under rikssnitte­t i landet.

– Jag får ont i magen när jag vet att personalen gråter på toalettern­a och sjuka människor ligger i korridoren i väntan på vårdplats, säger Robert Johansson, personalpo­litisk talesperso­n för Socialdemo­kraterna i Region Stockholm.

För lite personal

Det finns två huvudsakli­ga förklaring­ar till de dystra siffrorna och de allt färre platserna på sjukhusen. Dels handlar det om medicinska landvinnin­gar som rationalis­erat vården. Dels om att vårdplatse­r stängs på grund av bristen på framför allt sjuksköter­skor.

– Utan personal som orkar och vill jobba kan vi inte öppna de stängda vårdplatse­rna och korta väntetider­na, säger Robert Johansson och hävdar att det är tolv år av alliansens dåliga personalpo­litik som ligger bakom den här allvarliga situatione­n.

Michael Toll

073-600 69 08 michael.toll@direktpres­s.se

 ?? ARKIVFOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? DYSTRA SIFFROR. Antalet vårdplatse­r fortsätter att minska iStockholm
ARKIVFOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA DYSTRA SIFFROR. Antalet vårdplatse­r fortsätter att minska iStockholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden