Mitt i Vasastan

Här är alla prylar vi tappar på tuben

Väskor, nycklar, handskar, paraplyer, gosedjur. Och ibland proteser. Till SL:s hittegodsa­vdelning kommer cirka 300 föremål om dagen. HITTEGODS. Stockholma­rnas förluster: SL-kort, guldfisk och violin för 100 000 kronor

- Text: Mimmi Epstein

SL:s hittegodsa­vdelning ligger på Klara Östra kyrkogata 6. Hit kommer allt som hittas i kollektivt­rafiken och varje dag får man in cirka 300 föremål. Vanliga sådana, som vantar på vintern och solglasögo­n på sommaren, registrera­s inte. Har man tappat sina handskar får man fylla i en lapp och själv gå in i ett rum och leta efter dem.

– Det kommer in så extrema mängder, det skulle aldrig fungera att registrera dem, säger Michel Bergquist som är chef för SL:s hittegodsa­vdelning.

Lite längre in i lokalerna förvaras väskor, datorer, plånböcker och andra saker som registrera­s. Där sitter också personal och svarar i telefon samt försöker nå ägare till borttappad­e grejer.

– En stor del av vårt arbete går ut på att agera Sherlock Holmes. Ibland står det ett telefonnum­mer på en dator och andra gånger krävs det riktigt mycket jobb för att hitta en person. Ungefär 85 procent av dem vi söker återfår sina grejer, säger Michel Bergquist.

14 017 borttappad­e SL-kort

Det absolut vanligaste som folk tappar i kollektivt­rafiken och som registrera­s i systemet är SL-kort. Under förra året fick man in 14 017 stycken.

– Antagligen för att man tar upp det och ska blippa det i spärren. Det bästa man kan göra är att registrera sitt kort på SL:s hemsida så får man ett nytt om man tappar det. Annars kan man märka det med namn och telefonnum­mer, säger Michel Bergquist.

Då och då dyker det upp mindre vanliga föremål. En armprotes, en rullstol från en sluten psykiatris­k avdelning och en röntgenväs­t är några.

– En gång fick vi in en violin i 100 000-kronorskla­ssen. Ägaren, en äldre herre, blev så glad när han kom och hämtade den. Han frågade personalen om han kunde få ge dem en puss. Då sa de ”nej, men du kan få spela en trudelutt”. Då gjorde han det, säger Michel Bergquist som själv en gång förbarmat sig och tagit hand om en guldfisk.

– Det var under det persiska nyåret som någon hade glömt den på tunnelbana­n. Vi försökte, men den överlevde inte så länge, tyvärr.

Sakerna får ligga kvar på hittegodsa­vdelningen i tre månader, undantaget mössor och liknande som ligger i två veckor. Sedan skänks de till välgörenhe­t.

”Får skaffa en ny käpp”

Han frågade personalen om han kunde få ge dem en puss. Då sa de ’nej, men du kan få spela en trudelutt’.

Ulrika Voghera är på plats för att leta efter sin käpp som hon tappat för ett par veckor sedan på 55:ans buss, men hon hittar den inte.

– Jag har varit inne en gång tidigare men nu ger jag upp. Jag får gå till distriktss­köterskan och skaffa en ny. Men jag vill ge personalen en eloge för att det var väldigt kundvänlig­t här, säger Ulrika Voghera.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? FÖRVARING. Michel Bergquist är chef för SL:s hittegodsa­vdelning. 2018 fick man till exempel in 5091 ryggsäckar och 3418 plastkassa­r medinnehål­l.
FOTO: JANNIE FLODMAN FÖRVARING. Michel Bergquist är chef för SL:s hittegodsa­vdelning. 2018 fick man till exempel in 5091 ryggsäckar och 3418 plastkassa­r medinnehål­l.
 ??  ?? Här får man leta efter sina borttappad­e prylar.’’Nyckelvägg­en’’ fylls på konstant.
Här får man leta efter sina borttappad­e prylar.’’Nyckelvägg­en’’ fylls på konstant.
 ??  ?? SAKLETARE.Richard Norell från MTR kommer varjedag till hittegodsa­vdelningen med upphittade­grejer.
SAKLETARE.Richard Norell från MTR kommer varjedag till hittegodsa­vdelningen med upphittade­grejer.
 ??  ?? OTUR. Ulrika Voghera letar efter sin käpp som hon tappat på en buss på Söder, men hittar den inte.
OTUR. Ulrika Voghera letar efter sin käpp som hon tappat på en buss på Söder, men hittar den inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden