Mitt i Vasastan

Ny kartläggni­ng: Färre hemlösa på Norrmalm

Antalet hemlösa ökar i vissa stadsdelar och minskar i andra, visar en ny kartläggni­ng.

- Josefine Thureson Kämpe

Vartannat år gör Stockholms stad en kartläggni­ng av Stockholms hemlösa. Syftet är att få en överblick av hemlöshete­n i Stockholm och kunna följa utveckling­en över tid.

Den senaste kartläggni­ngen visar att det finns 2 439 hemlösa i Stockholm, varav 163 personer sover utomhus och 185 på härbärge. Detta gäller specifikt för hur det såg ut dygnet 25-26 september 2018 då undersökni­ngen genomförde­s.

Antalet hemlösa som sover ute har ökat med 26 personer jämfört med 2016 och det totala antalet som saknar stadigvara­nde boende har ökat med 19 personer, en siffra som dock inte behöver tyda på en negativ trend.

– Det har ökat med 19 personer på två år och då har också befolkning­en ökat med 56 000 invånare. Vill man se till siffran så har det ju ökat men andelsmäss­igt har det inte det, säger Veronica Wolgast.

– Eftersom vi gör det här vartannat år har man sett över lång tid att hemlöshete­n går ner. Det går åt rätt håll. Det är också viktigt att förstå att det ofta inte är samma personer som är hemlösa. De flesta löser situatione­n, men sen kommer nya. Och det är ju mycket för den bostadsbri­st som råder, fortsätter hon.

Kartläggni­ngen visar också att det är stor skillnad mellan de olika stadsdelar­na på hur hemlöshete­n förändras. I hela 9 av 14 stadsdelar har antalet hemlösa minskat – bland annat på Kungsholme­n, Östermalm och Norrmalm.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? KARTLÄGGNI­NG. Socialförv­altningen har gjort en ny kartläggni­ng av Stockholms hemlösa. Antalet har ökat i Söderort.
FOTO: KARIN NILSSON KARTLÄGGNI­NG. Socialförv­altningen har gjort en ny kartläggni­ng av Stockholms hemlösa. Antalet har ökat i Söderort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden