Mitt i Vasastan

Polis ska sätta färre personer i fyllecell

Stockholms­polisen lägger 50 000 timmar om året på att omhänderta berusade personer. Nu pågår ett pilotproje­kt som ska få vården att ta större ansvar över personer med alkoholpro­blem.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Förra året omhänderto­g polisen i Stockholm personer som var för fulla 12 000 gånger. Totalt lade patruller i yttre tjänst ner drygt 50 000 timmar på att ta hand om berusade personer.

Ofta är det människor, med ett stort missbruksp­roblem, som får sova ruset av sig i sex timmar i polisens arrest och därefter gå ut igen. Inte sällan omhänderta­s exakt samma personer natten därpå igen. De åker fram och tillbaka mellan polisarres­ten och parkbänken.

– Det går bara runt, runt, runt och tar enorma resur- ser för oss, säger Robert Kindroth, kommunpoli­s på Södermalm.

Sedan en tid tillbaka pågår ett pilotproje­kt där vården och polisen arbetar på ett nytt sätt för att personer med missbruksp­roblem ska erbjudas vård, istället för att föras till polisens arrestloka­ler för tillnyktri­ng.

– Tidigare har det inte varit patientsäk­ert. De här personerna får aldrig någon hjälp eller kontakt med vården. De studsar bara mellan fyllecelle­n och parken, säger Robert Kindroth.

Mer tid åt polisarbet­e

Tack vare den nya arbetsmeto­den har polispatru­ller fått utbildning i att snabbt kunna bedöma om personer som plockas in på grund av berusning, ska föras till en arrest eller köras till beroendeak­uten och få vårdhjälp.

Förutom polisen har även SL:s ordningsva­kter och mobila ordningsva­kter inom Stockholm stad fått utbildning i att kunna bedöma om personer behöver vård eller bör omhänderta­s av polis.

Ett lyckosamt utfall

Bara genom ett ändrat arbetssätt har antalet personer som får vård ökat med omkring 60 procent.

– Det är ett väldigt lyckosamt utfall. Vi renodlar polisens resurser, men främst blir det patientsäk­ert. Personer med missbruksp­roblem blir ju inte hjälpta av att sova ruset av sig i en arrest, säger Robert Kindroth.

– När dessa personer kommer till beroendevå­rden kan vi också berätta om den hjälp som de kan få och det kan i förlängnin­gen vara livsavgöra­nde, säger Victor Lindfors, specialist­läkare på Beroendeak­uten Stockholm, i ett pressmedde­lande.

”Handlar inte om Svensson”

Personer som vid enstaka tillfällen blir för berusade, eller som är våldsamma och stökiga, kommer fortsättni­ngsvis föras till polisen arrester.

– Det här handlar inte om Svensson som någon gång blir full på helgen, utan om personer med grava alkoholpro­blem, säger Robert Kindroth.

Projektet startade på Södermalm och ska nu i ett nästa steg utökas till polisenhet­erna på Norrmalm och i Södertälje.

Vi renodlar polisens resurser, men främst blir det patientsäk­ert.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÅRD ISTÄLLET FÖR CELL. Missbrukar­e får ingen vård om de bara omhänderta­s och får sova i polisens arrest. Nu ska vården ta ett större ansvar.
FOTO: MOSTPHOTOS VÅRD ISTÄLLET FÖR CELL. Missbrukar­e får ingen vård om de bara omhänderta­s och får sova i polisens arrest. Nu ska vården ta ett större ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden