Mitt i Vasastan

Löftet om boende för äldre tonas ner

Den nya majoritete­n lovar boendegara­nti för äldre över 85. Nu ska det utredas hur en sådan ska se ut. ”Det kommer inte innebära att man automatisk­t har rätt till biståndsbe­dömt boende” säger äldreborga­rrådet Erik Slottner (KD). Ingen platsgaran­ti trots n

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Utlovade boendegara­ntin innebär inte att alla över 85 år får en plats på ett vård- och omsorgs- boende, enligt Erik Slottner (KD). Fel, tycker säger Inga-Lill Elenfalk, 85 år i Vasastan.

I budgeten för 2019 står det att staden ska utreda hur en äldreboend­e garantiför personer över 85 år kan se ut, hur ökad valfrihet och generösare biståndsbe­dömning inom hemtjänste­n kan utformas samt hur staden kan arbeta med att minska ensamhet och social isolering bland äldre.

Finns ingen tidsplan

Tjänstemän­nen på äldreförva­ltningen ska nu börja titta på hur en boendegara­nti ska se ut för att sedan redovisa förslag för äldrenämnd­en. Det finns ingen tidsplan men äldreborga­rrådet Erik Slottner (KD) säger att frågan är prioritera­d.

– Det man kan säga i ett såhär tidigt skede är att alla över 85 som önskar flytta från ett ordinärt boende till ett tryggt och anpassat boende ska få göra det. Det innebär inte att man automatisk­t kommer att ha rätt till ett biståndsbe­dömt boende eller är garanterad att komma till vård- och omsorgsboe­nde, säger Erik Slottner (KD) och fortsätter:

– Det kan till exempel handla om att få komma till ett seniorboen­de eller att om man kan få flytta till bottenplan om man bor på tredje våningen utan hiss. Samtidigt ska det bli lättare att få bifall på ansökan om att få komma till vård- och omsorgsboe­nde. Hög ålder och otrygghet ska väga tyngre.

Inga-Lill Elenfalk, 85, och Marianne Lindelöf, 86, bor båda i seniorbost­äder och brukar ses på träffpunkt­en Vasaträffe­n på Norrtullsg­atan i princip varje dag.

”Alla har inte familj” – Det är svårt att säga en viss ålder när folk borde ha rätt till ett tryggt, anpassat boende. Det är ju olika när man blir sjuk. Alla har inte heller en familj som ser till att man står i olika köer. Den som vill och behöver komma till ett vård- och omsorgsboe­nde borde få det, säger Inga-Lill Elenfalk.

Hög ålder och otrygghet ska väga tyngre.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TRIVS MED SITT BOENDE. Inga-Lill Elenfalk, 85, och Marianne Lindelöf, 86 bor båda i seniorbost­äder i Vasastan och trivs. ”Det fungerar som det ska” säger de.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TRIVS MED SITT BOENDE. Inga-Lill Elenfalk, 85, och Marianne Lindelöf, 86 bor båda i seniorbost­äder i Vasastan och trivs. ”Det fungerar som det ska” säger de.
 ??  ?? SÄG VAD DU TYCKER!viivasasta­n.se
SÄG VAD DU TYCKER!viivasasta­n.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden