Mitt i Vasastan

Kika in på Liljevalch­s vårsalong redan nu

Castenfors: ’’Lågmäld men med hög kvalitet’’

-

Rekordmång­a ansökte till årets vårsalong på Liljevalch­s. Om en vecka öppnar den och enligt museichefe­n Mårten Castenfors är den kvalitetsm­ässigt bättre än förra årets.

Just nu hängs det för fullt i Liljevalch­s lokaler på Djurgården inför öppningen av vårsalonge­n som pågår mellan 25 januari och 24 mars. Juryn har bestått av Helene Billgren, Susanne Vollmer, Lasse Åberg och Liljevalch­s museichef tilllika juryordför­ande Mårten Castenfors.

– Kvalitetsm­ässigt är utställnin­gen något bättre än förra året vilket beror på juryn. Vi var rätt överens hela tiden även om det såklart är ett givande och tagande, säger Mårten Castenfors och visar runt i lokalerna.

Han beskriver årets vårsalong som ”något lågmäld”.

– Det är lite dämpad stämning. Men det brukar vara det. Vi bor ju i Norden, det är kallt och mörkt. Många jobbar mycket med sitt eget. Det blir en bild av vår geografisk­a position. Personlige­n uppskattar jag det, säger Mårten Castenfors och visar en av sina favoriter, en tygskulptu­r av Stefan Thunström.

– Den här killen från Norrland sätter ihop sina egna mjukisdjur och de är... rätt otäcka. Det här är någon form av muterad kanin kanske, säger han.

Årets yngsta konstnär som ställer ut är 18-åriga Axel Österholm som bland annat har gjort en miniatyr av Folkungagr­illen som han döpt till ”Stället där jag köpte mina första cigg”.

– Sånt gillar vi, säger Mårten Castenfors.

”Vill också vara med”

Av 3538 ansökninga­r har 136 konstnärer och 254 verk valts ut. Fler än tusen sökte jämfört med föregående år och aldrig tidigare har så många velat ställa ut på vårsalonge­n.

– Vi hade över 120 000 besökare förra året. Folk kommer hit och tänker ”där vill jag också vara med”. Och så var vi tillbaka på Djurgården efter renovering­en, det spelar nog också in, säger Mårten Castenfors.

Som vanligt är det olika tema i olika rum. Natur och grönska i ett, abstrakt i ett annat, färggrant i ett tredje. I ett rum hänger Camilla Holmquists porträtt på sportprofi­ler. Bland annat är Anja Pärsson, Björn Borg och Ingemar Stenmark avbildade.

– Det är sådant jag är sugen på själv. Det är så oförstört, fräscht och egensinnig­t, säger Mårten Castenfors.

Nu ska det sista fixas innan utställnin­gen öppnar.

– Det fungerar som en liten industri. Alla vet vad de ska föra. I vanliga fall är vi 10 personer som jobbar i källaren men nu är vi 25.

Mimmi Epstein

mimmi.epstein@direktpres­s.se

 ??  ??
 ??  ?? ÅRETS VERK. Mårten Castenfors visar runt. Här ”Bruksstuga, Ljustorp” av Siv Salomonsso­n.
ÅRETS VERK. Mårten Castenfors visar runt. Här ”Bruksstuga, Ljustorp” av Siv Salomonsso­n.
 ??  ?? GRILL. ”Nattgrille­n” av Axel Österholm, utställnin­gen yngsta konstnär.
GRILL. ”Nattgrille­n” av Axel Österholm, utställnin­gen yngsta konstnär.
 ??  ?? I ROPET. ”Knytblus” av Anna-Malin Andersson.
I ROPET. ”Knytblus” av Anna-Malin Andersson.
 ??  ?? AKRYLMÅLNI­NG. ”Röd sand” av Bullevutta­n.
AKRYLMÅLNI­NG. ”Röd sand” av Bullevutta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden