Mitt i Vasastan

LANDETS FÖRSTA KAFÉ MED KLÖS

Nu öppnar Sveriges första kattkafé, där all kontakt sker på djurens villkor. ”Om en katt sover får man inte störa den,” säger Jon Bäcklund.

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Det finns vistelsere­gler som man måste anpassa sig efter. Att mata dem kommer inte att vara tillåtet.

Ryktena har gått länge – och är sanna. I februari öppnar landets första kattkafé i Valands gamla lokaler på Surbrunnsg­atan 48. Vi i Vasastan har hälsat på.

Efter många om och men är alla tillstånd klara. Den 16 februari slår kattkaféet Java Whiskers upp portarna på Surbrunnsg­atan 48. Där bor nio katter. Nelson, cirka ett halvår gammal, är väldigt social och klättrar på Jon Bäcklund, en av ägarna, som förklarar konceptet.

– Vi vill göra något som är bra för katter och människor. Rent generellt mår människor bra av att vara nära djur. Här får man komma in till en liten oas och slappna av, säger Jon Bäcklund.

Det kommer även att vara möjligt att adoptera/köpa en katt.

– Om förutsättn­ingarna är de rätta. Vi samarbetar med Solgläntan­s katthem, och det är också därifrån våra katter kommer. I Sverige finns runt 100 000 hemlösa katter i dag, säger Jon Bäcklund.

Gömmor och klösväggar

Lokalen är ombyggd och anpassad för katterna. Till exempel finns små gömmor och gångar samt klösväggar i fönstren. I ett rum som bara katterna har tillgång till finns mat, toaletter och viloplatse­r.

– Katterna är extremt sociala men det är såklart viktigt att de också kan dra sig tillbaka. Det är ett lyxigt ställe för dem att vara på.

När man kommer in i kaféet passerar man först kafédelen där man kan köpa kaffe, fikabröd eller sallad. Därifrån kan man också snegla in på katterna genom ett stort glasfönste­r.

”På katternas villkor”

Vill man däremot umgås med dem måste man boka tid. Antingen via kaféets hemsida eller så chansar man på att det finns plats. Som mest kan 20 personer vara i kattdelen av kaféet samtidigt.

– All kontakt med katterna kommer att ske på deras villkor och det finns vistelsere­gler som man måste anpassa sig efter. Att mata dem kommer till exempel inte att vara tilllåtet. Vi har regelbundn­a besök av en veterinär och kontakt med en etolog och djurhållni­ngen utvärderas kontinuerl­igt, säger Elina Thorsell, platschef på kaféet, som berättar att hon letar efter personal med erfarenhet av kattskötse­l och genuint kattintres­se.

Förutom fika kommer man att kunna köpa t-shirtar och väskor med mera med kattmotiv.

– Man kommer att kunna komma härifrån helkittad, säger Elina Thorsell.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KATTANPASS­AT. Lokalen på Surbrunnsg­atan är ombyggd och anpassad för katter, bland annat finns små gömmor och gångar och klösväggar i fönstren.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KATTANPASS­AT. Lokalen på Surbrunnsg­atan är ombyggd och anpassad för katter, bland annat finns små gömmor och gångar och klösväggar i fönstren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden