Mitt i Vasastan

Vasastans Mendez – äldsta hunden?

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Han är vår hjälte. Han vill alltid ta hand om oss. Kanske extra mycket för att jag är singelmamm­a.

Mendez, 18,5 år, är uppvuxen i Mexiko, har mellanland­at i Kanada men bor sedan tre år vid Hötorget. Han ser och hör lite dåligt men trots den höga åldern är hans hjärta ”som en nioårings”.

Det var för snart 18 år sedan i Mexico City när Alexandra Dellevoet joggade i en park som hon såg Mendez sitta och tigga mat från några kvinnor som satt på en bänk och åt tacos. En kollega till henne hade redan adopterat en gatuhund.

– I den där parken fanns hur många gatuhundar som helst. Det var som ett zoo. Jag tittade på Mendez och sa till min kollega att det där kan inte vara en gatuhund, han är alldeles för välvårdad. Jo, det är en gatuhund, svarade min kollega, säger Alexandra Dellevoet och fortsätter:

– Jag kallade på honom och sa ett namn som började på M och då sprang han rakt förbi mig och ställde sig framför dörren till min lägenhet. Sen åkte jag till veterinäre­n med honom för att kolla att han mådde bra och vaccinera honom. Då fick jag reda på att han var mellan fem och sex månader.

Nu är Mendez snart 18,5 år. Men hans hjärta är som en nioårings. Det konstatera­de en veterinär när Mendez röntgades inför ett tandingrep­p nyligen. På dagarna sover Mendez mest.

– Men han är har varit väldigt frisk och är pigg när man är ute. Han älskar snö, säger Alexandra Dellevoet, som har gjort ett DNA-test på Mendez.

Bodde i Kanada

Det visade sig att han är en blandning av löwchen, australian shepherd och 78 andra hundraser. För åtta år sedan bodde Mendez och Alexandra i Kanada.

– Min son var fem-sex år och i närheten av där vi bodde då fanns en rottweiler. Mendez och den hunden brukade skälla på varandra men en dag var den plötsligt lös. Jag var på väg med min son till bilen och sa till honom att gömma sig bakom bilen, säger Alexandra och fortsätter:

– Jag såg hur rottweiler­n kom springande­s mot oss och Mendez var kopplad på gården. Jag tvingades fatta ett beslut på en millisekun­d och lät hunden springa till Mendez. Själv hade jag aldrig klarat mig. Mendez tog kampen. Det var det värsta jag sett.

”Han är vår hjälte”

Efter ett tag kom en massa grannar och den andra hundens ägare som lyckades avbryta bråket. Mendez fick flera bett på halsen. Väl hos djurakuten konstatera­de veterinäre­n att om Mendez hade blivit biten två millimeter till höger hade det ”varit slut på honom”.

– Han är vår hjälte. Han vill alltid ta hand om oss. Kanske extra mycket för att jag är singelmamm­a. Han är mannen i huset, säger Alexandra Dellevoet.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? VASASTADSH­UNDEN. Mendez, 18, och hans matte Alexandra Dellevoet.
FOTO: MIMMI EPSTEIN VASASTADSH­UNDEN. Mendez, 18, och hans matte Alexandra Dellevoet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden