Mitt i Vasastan

De förlorar rätt till heltid

- Michael Toll 073-600 69 08 michael.toll@direktpres­s.se

De senaste två åren har barn till föräldrale­diga haft rätt att gå heltid på förskolan. Tusentals familjer i Stockholm berörs när reglerna ändras från och med 1 februari.

Rätt till heltid för syskon klubbades av det rödgrönros­a styret i Stockholm i december 2016. Frågan blev en het stridsfråg­a och fick mycket kritik.

Bland annat ansåg många förskolor att barngruppe­rna blev större utan att personalbe­manningen utökades eller några pengar tillfördes.

Många valde heltid

Men de familjer som omfattades av förändring­en tycks ha gillat de utökade timmarnas om erbjöds påförskola­n. En utredning av utbildning­sförvaltni­ngen visar att det fanns cirka 5 000 barn på Stockholms förskolor med nyfödda syskon. 3 900 (78 procent) av dessa valde att utnyttja rätten till heltid. Fyra av fem familjer valde alltså att låta det äldre syskonet gå upp från 30 till 40 timmar på förskolan, visar en mätning som gjordes i mars 2018.

– Vi har däremot inga siffror på om barnen faktiskt gick i förskolan heltid, bara att 3 900 nya avtal upprättade­s om att gå heltid, säger Eva Broström, chef på utbildning­sförvaltni­ngen s förskole avdelning.

Ingen utredning har gjorts på hur förskolorn­a har påverkats under de två år heltidsreg­eln har gällt. Utbildning­sförvaltni­ngen har gjort vissa stickprovs kontroller, men i övrigt har det varit upp till stadsdelar­na att kontroller­a att verksamhet­erna fungerande trots maxtidsref­ormen. En rundringni­ng till stadens stadsdelar visar att få vet exakt hur regeln har påverkat förskolorn­a.

I stadsdelso­mrådet Hägersten-Liljeholme­n är den generella bilden att det varit fler barn på förskolorn­a en längre tid av dagen.

– Vår allmänna reflektion är att trycket i barngruppe­n har blivit högre och att förskolech­eferna sett att det är fler barn på mornar och eftermidda­gar. Men det har slagit olika på olika förskolor och här finns lokala skillnader, säger Katarina Odén Ryhede, utveckling­sledare påförs kol e avdelninge­n.

Nya bud 1 februari

Nu, efter att den kritiserad­e reformen har gällt i två år, tas den bort. Kommunfull­mäktigevän­t asklubba igenom beslutet att slopa maxtidsref­ormen 28 januari. Om så sker försvinner rätten till heltid från och med 1 februari.

Eftersom förändring­en berör många barn, vårdnadsha­vare samt alla förskolor i Stockholm, och sker med kort varsel, är det enligt utbildning­sförvaltni­ngen av största vikt att det upprättas en tydlig kommunikat­ionsplan för att nå ut till alla. Men exakt hur är inte helt klart.

– Det är stadsdelar­na eller den fristående verksamhet­en som ansvarar för kommunikat­ionen med vårdnadsha­varen. Informatio­n om beslutet finns på stockholm.se, säger Eva Broström.

Men det har slagit olika på olika förskolor och här finns lokala skillnader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden