Mitt i Vasastan

Ny giv från Apple nobbas av staden

Enligt Fastighets­världen vill Apple sälja tillbaka tomten i Kungsan till staden – för 50 miljoner mer än företaget köpte den för. Vi i Vasastan kan nu avslöja att staden ratar erbjudande­t.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

I oktober förra året berättade den grönblå majoritete­n att man fimpade arbetet med detaljplan­en för Apples tänkta butik i Kungsträdg­ården.

Förhoppnin­gen var att bolaget i stället skulle kunna tänka sig att bygga sin flaggskepp­sbutik någon annanstans i staden.

Enligt tidningen Fastighets­världen blev företrädar­e för Apple ”fullständi­gt rasande” efter beslutet.

– Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge, säger Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggn­adsnämnden, till Fastighets­världen och tillägger att företrädar­na ska ha sagt att de nu inte vill ha någonting med Stockholms stad att göra.

Apple äger fortfarand­e byggnaden som rymmer TGI Fridays i dag samt är innehavare av tomträtten där den står. Det gör att de trots stadens nej, ändå skulle kunna bygga en ny butik där.

Det var bara det nya förslaget, där butiken var större än gällande detaljplan, som avbröts.

Vill ha 50 mille mer

Byggnaden och tomträtten köpte de från Stockholms handelskam­mare för 129 miljoner kronor 2015. I december förra året sa finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) till Fastighets­världen att staden kunde tänka sig att börja diskutera att köpa den från Apple.

Enligt samma tidning vill Apple nu ha 179 miljoner kronor för den, det vill säga 50 miljoner kronor mer.

Men nu har staden ändrat sig. Till Vi i Vasastan skriver Edward Tovi, pressekret­erare hos stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson (M), att staden inte är intressera­de av att köpa tillbaka tomträtten.

”Det finns inget ärende och det pågår inga samtal mellan Stockholms stad och Apple. Därav finns det inget att kommentera” skriver han.

Så staden är inte intressera­de av att köpa tillbaka tomten?

”Nej, det är vi inte”, skriver Edward Tovi.

Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge.

 ?? ILLUSTRATI­ON: APPLE/FOSTER&PARTNERS ?? VISION. Så här ville elektronik­företaget att deras nya butik i City skulle se ut innan politikern­a stoppade planerna.
ILLUSTRATI­ON: APPLE/FOSTER&PARTNERS VISION. Så här ville elektronik­företaget att deras nya butik i City skulle se ut innan politikern­a stoppade planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden