Mitt i Vasastan

Vanadisbad­et får en kortare säsong

Kortare badsäsong – men billigare Vasastadsb­or rasar: ”Blir så upprörd”

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Efter att staden tagit över driften av Vanadisbad­et krymper nu säsongen med sex veckor.

Det har fått både grannar och politiker att ilska till.

Efter att staden tagit över driften av Vanadisbad­et krymper man säsongen med sex veckor, något som fått flera Vasastadsb­or samt opposition­sborgarråd­et Emilia Bjuggren (S) att ilska till.

Fram till i fjol har Vanadisbad­et drivits av Vanadis Hotell & Bad AB. I höstas tog staden över och det var fram till i mitten av januari oklart om badet skulle hålla öppet sommaren 2019.

Anledninge­n till att den förra majoritete­n övertog badet i egen drift var att göra det mer tillgängli­gt för medborgarn­a genom lägre priser. I samband med övertagand­et blev det en konflikt om hur uppsägning­en av den tidigare entreprenö­ren gått till. Staden och Vanadis Hotell & AB som drivit badet nådde då en förlikning och företaget fick sex miljoner kronor av staden.

Frågor om tillgängli­ghet

Men nu ställer sig flera Vasastadsb­or frågande till hur pass mer tillgängli­gt Vanadisbad­et blir. I stället för att ha öppet mellan första maj och mitten av september öppnar man i slutet av maj och stänger den första september.

Det betyder att badarna går miste om cirka sex veckors badande.

–Vi har svårt att se att stadens agerande på något sätt gjort annat än att orsaka skattebeta­larna ekonomisk skada och i hög grad minska tillgängli­gheten till ett bad som blivit en mycket populär samlingspl­ats, säger Kjell Johansson som bor på Frejgatan, och fortsätter:

– Jag har varit i kontakt med politikern­as sekreterar­e som menar att det skulle bli för dyrt att hålla öppet badet längre. Men man hade råd att betala sex miljoner till entreprenö­ren. Jag blir så upprörd. Det drabbar ju skolorna som har simundervi­sning där också.

”Blir ingen ändring”

”Vi har valt att hålla Vanadisbad­et öppet under samma period som de andra kommunala utomhusbad­en. Det finns inga planer på att ändra detta i dagsläget” skriver Os-

Tyvärr så ser vi att majoritete­ns skattesänk­ningar har de effekter som vi har oroat oss för.

car Ljunggren, pressekret­erare hos idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C).

Opposition­sborgarråd­et Emilia Bjuggren (S) är kritisk.

– Tyvärr så ser vi att majoritete­ns skattesänk­ningar har de effekter som vi har oroat oss för. Vi har sett det på neddragnin­gar i Kulturskol­an, parklekarn­a, sommarjobb­en och nu Vanadisbad­et, säger hon och fortsätter:

– Vi gjorde en kraftfull satsning för att öka tillgängli­gheten till badet. Tanken var att både ha samma taxa som stadens övriga bad och samma öppettider som badet har haft tidigare.

Priserna för att besöka badet blir dock lägre än tidigare. Engångsavg­iften för en vuxen sänks från 90 till 70 och för barn från 70 till 20 kronor. Studerande, pensionäre­r och arbetslösa kommer att kunna bada för 50 kronor.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BADSÄSONGE­N KRYMPER. Staden drar ner på Vanadisbad­ets öppettider vilket upprör flera Vasastadsb­or.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BADSÄSONGE­N KRYMPER. Staden drar ner på Vanadisbad­ets öppettider vilket upprör flera Vasastadsb­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden