Mitt i Vasastan

SÅ BLEV LIVET PÅ VASEN

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

För ett år sedan mötte vi Ali Mahmoud Abou Gadied och hans familj på genomgångs­boendet. Mycket har hänt när vi hälsar på för andra gången.

För knappt ett år sedan mötte vi Ali Mahmoud Abou Gadied och hans familj på Vasen, genomgångs­boendet i Vasastan för personer med uppehållst­illstånd. Nu besökte vi dem igen. – Jag känner är att jag har en svensk identitet och att jag vill arbeta här, säger Ali.

Snart har två år gått sedan Ali Mahmoud Abou Gadied och hans fru Hanan Al Dalati kom till Sverige med sina tre döttrar Sara, Amina och Youmna. För fem år sedan flydde de från kriget i Syrien. Där arbetade Ali som lärare i arabiska och Hanan som mikrobiolo­g. Och där fick Ali sitt ena ben bortspräng­t under en flygattack mot högstadies­kolan han arbetade i. Han höll på att evakuera eleverna men hann inte undan själv.

Familjen trivs bra i Vasastan, döttrarna Amina och Sara har börjat i förskole- klass i Karlbergs skola och Youmna går i Tempeltrap­pans förskola i samma fastighet som Vasen. Ali har avslutat SFI-studierna och läser svenska som andraspråk på Universite­t, Hanan fortsätter studera på SFI. Förra gången vi sågs hade vi tolk, men nu behövs det inte.

Bättre på svenska

– Vi förstår varandra! Det känns roligt. I början blev jag ledsen när jag tyckte att jag inte förstod så mycket. Men nu tycker jag om svenska. Jag är litteratur­intressera­d och vill gärna jämföra arabisk och svensk litteratur, säger Ali Mahmoud Abou Gadied.

Hans plan är att utbilda sig till tolk eller studiehand­ledare. Varje torsdag arbetar han ideellt med att lära ut arabiska.

– Det ger mig väldigt mycket och hjälper mig också att förbättra svenskan eftersom jag måste hålla i lektionen på svenska.

Leter ny lägenhet

Det är två månader kvar på familjens kontrakt på lägenheten men de hoppas på att få förlängt. Samtidigt letar de hela tiden efter lägenhet i hela Sverige. De känner sig inte på något sätt låsta till Stockholm.

– Jag tror det blir lättare att få lägenhet när vi får jobb vilket jag hoppas blir så snart som möjligt. Och vi kan tänka oss att bo var som helst. Det jag känner är att jag har en svensk identitet och att jag vill arbeta här, säger Ali medan Youmna, 5, kryper upp i hans knä.

Hon trivs på förskolan och berättar att alla förskolelä­rare är hennes favoriter men att hon längtar efter att börja skolan som sina systrar. Plötsligt tar alla tre syskon fram tomma matkassar och hoppar säck ikapp i vardagsrum­met. De skrattar högt och anklagar varandra för fusk.

Sedan vi sågs sist har familjen fått flera nya vänner.

– Vi träffas varje vecka. Många har vi lärt känna genom barnens klasskompi­sar och på födelsedag­skalas. Vi har varit på Gröna lund bland annat och blivit bjudna och bjudit på middag, säger Ali Mahmoud Abou Gadied.

Det jag känner är att jag har en svensk identitet och att jag vill arbeta här.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TRIVS. Ali Mahmoud Abou Gadied har nyligen tagit körkort och avslutat sina studier på SFI. Han och familjen trivs bra i Vasastan och har fått flera nya vänner. Om två månader går deras hyreskontr­akt ut men de hoppas på förlängt, samtidigt letar de bostad i hela landet.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TRIVS. Ali Mahmoud Abou Gadied har nyligen tagit körkort och avslutat sina studier på SFI. Han och familjen trivs bra i Vasastan och har fått flera nya vänner. Om två månader går deras hyreskontr­akt ut men de hoppas på förlängt, samtidigt letar de bostad i hela landet.
 ??  ?? Publicerad 10 mars förra året.
Publicerad 10 mars förra året.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HOPPAR IKAPP. ”Du fuskar!”säger Sara till lillasyrra­n. ”Det gör jag inte alls!” svarar Youmna.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HOPPAR IKAPP. ”Du fuskar!”säger Sara till lillasyrra­n. ”Det gör jag inte alls!” svarar Youmna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden