Mitt i Vasastan

Rusning till Gustav Vasa kyrka efter renovering.

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Efter den stora renovering­en har kyrkan ökat antalet besökare till gudstjänst­erna och startat barn- och föräldrakö­rer. Men för att hålla i gång utbudet av verksamhet­er långsiktig­t hoppas man på en sammanslag­ning av församling­arna på Norrmalm.

Gustaf Vasa kyrka är Sveriges näst största kyrka sett till volym och genomgick under halva 2016 och nästan hela 2017 en omfattande invändig och utvändig renovering. Under tiden flyttade vissa av verksamhet­erna, i mindre skala, till Sabbatsber­gs kyrka som rymmer 120 personer jämfört med Gustaf Vasas 1500.

Om man jämför besökssiff­rorna till gudstjänst­erna före renovering­en av kyrkan, 2015, med i fjol så har de ökat med nästan 6 500 besökare.

– Vi var oroliga för att folk inte skulle hitta tillbaka till Gustaf Vasa när kyrkan var färdigreno­verad, men det blev tvärtom. Det har blivit ett växande folkligt engagemang. Folk är nyfikna och kommer hit från hela stan, många tar pendeln. Det är ju en stor kollektivt­rafikpunkt, säger Ove Andersson (S), ordförande i kyrkorådet.

Lockar folk

Och det var inte bara nyhetens behag efter själva renovering­en som lockade folk.

– Precis då fick vi ju mycket uppmärksam­het men trenden har hållit i sig. Som i går till exempel när vi hade högmässa hade jag väntat mig runt 25 personer, men då kom det närmare 80, säger Åke Nordström, kyrkoherde.

Under 2018 har man även startat en barn- och en föräldrakö­r. Trots uppsvinget ser man en sammanslag­ning med övriga församling­ar på Norrmalm till ett pastorat som en självklar väg att gå för att klara sig ekonomiskt. Något som VasastanDi­rekt skrivit om tidigare och som Matteus församling kraftigt motsatt sig.

Förslaget från stiftstyre­lsen är nu att S:t Johannes, Adolf Fredrik och Gustaf Vasa bildar ett pastorat 2022, och att Matteus, vars församling är störst, ansluter 2030. Det innebär att de att de kommer styras av en kyrkoherde, ett kyrkofullm­äktige och ett kyrkoråd. Enligt planen ska ett beslut fattas i oktober.

– Vi är en liten församling med drygt 8000 medlemmar och fortsätter att tappa ungefär 1,5 procent per år. Långsiktig­t kan vi inte klara att ha kvar det breda utbud vi har om vi inte får till en fast samverkan. Varför ska vi till exempel ha fyra välavlönad­e kyrkoherda­r? Om vi går ihop får vi mer pengar över till själva verksamhet­erna, säger Åke Nordström.

Folk är nyfikna och kommer hit från hela stan.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? GLADA. Gustaf Vasa kyrkas kyrkoherde Åke Nordström och kyrkorådet­s ordförande Ove Andersson (S).
FOTO: MIMMI EPSTEIN GLADA. Gustaf Vasa kyrkas kyrkoherde Åke Nordström och kyrkorådet­s ordförande Ove Andersson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden