Mitt i Vasastan

Det är tacksamt att laga mat till barn, de säger vad de tycker NOMINERAD.

Leila Dahlborg på förskolan Lunden i Vasastan är nominerad till Årets förskoleko­ck. Här letar hon jordgubbar med Erik, Walter, Ellie och Alexandra.

- Mimmi Epstein

För andra året i rad är tidigare Sveriges mästerkock-deltagaren Leila Dahlborg från förskolan Lunden i Vasastan nominerad till Årets förskoleko­ck i White guide junior. Tävlingen avgörs i september.

Inne i köket på Döbelnsgat­an lagar Leila Dahlborg cirka 108 portioner varje dag samt gör i ordning för mellanmål och fruktstund­er. Tidigare har hon jobbat som undersköte­rska och verkstadsa­rbetare men för fyra år sedan var hon med i tvprogramm­et Sveriges mästerkock där hon hamnade på nionde plats.

– Jag jobbade sedan ett år på restaurang men träffade på en förskoleko­ck och provjobbad­e på en förskola. Det var det bästa jag gjort. Man får göra allt själv: menyer och komma på egna rätter. Det är väldigt kreativt. Det är inte lika kul att jobba som kock på en ”vanlig” restaurang och stå och steka anka till exempel, säger Leila Dahlborg och fortsätter:

– Och så är det tacksamt att laga mat till barn, de är ärliga och säger rakt ut vad de tycker. Man får inte ge upp. Det kan ta tio försök innan någon provar bladspenat, till exempel. Och så har man ungefär 12 kronor per barn och dag att hålla sig till. Det är en utmaning.

Erik, Walter, Ellie och Alexandra gillar Leila Dahlborgs mat och utropar i kör

Det är inte lika kul att jobba som kock på en ”vanlig” restaurang och stå och steka anka till exempel.

”tacos” när de får frågan om vilken som är deras favoritmat.

– Det brukar jag göra med sojafärs, jag brinner mycket för växtbasera­d mat och det äter vi två till tre gånger i veckan, ibland fyra. Nötfärs äter vi två gånger i månaden. Korv stroganoff är en favorit hos barnen, när det serveras är tallrikarn­a alltid renskrapad­e. Torsk med dragonsås är också populärt, säger Leila Dahlborg.

Nu är hon nominerad i kategorin Årets förskoleko­ck i tävlingen White guide junior – för andra året i rad. I fjol kom Leila på sjunde plats. Tävlingen avgörs i Malmö den 17 september. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboen­den testade med oanmälda besök under det senaste året.

– Jag är jättestolt över nominering­en. Den är också till pedagogern­a som gör ett jättebra arbete med matpedagog­iken, säger Leila Dahlborg som har ett instagramk­onto där föräldrar och andra kan följa hennes matlagning via @leilalagar.

 ??  ??
 ?? FÖRBEREDER FÖR MELLIS. Walter, Erik, Ellie och Alexandra hjälper Leila att förbereda eftermidda­gens mellanmål. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FÖRBEREDER FÖR MELLIS. Walter, Erik, Ellie och Alexandra hjälper Leila att förbereda eftermidda­gens mellanmål. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden