Mitt i Vasastan

Guider varnar för trafikhave­ri under högsäsong: ”Djup oro”

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Stadens turistguid­er slår larm inför sommarsäso­ngen. Trafikförh­ållandena i Stockholm har enligt dem aldrig varit så svåra som nu. ”Framkomlig­heten är helt enkelt usel”.

I sommar väntas 284 stycken kryssnings­fartyg med turister komma till Stockholm. Nästan alla passagerar­e vill göra en guidad tur i Stockholm och kommer att göra det med buss.

Det här innebär att det vissa dagar kommer finnas drygt 260 turistbuss­ar i innerstads­trafiken. Samtidigt. Enligt turistguid­er i Stockholm finns det risk för kaos då det är rekordmyck­et avstängnin­gar och trafikarbe­ten som pågår just nu.

– Vi känner djup oro inför kommande högsäsong. Det har aldrig varit så svåra trafikförh­ållanden i Stockholm som i år, säger Karin Olsson Trollmo, talesperso­n för Föreningen Stockholms Auktoriser­ade Guider, FSAG, i ett pressmedde­lande.

2 miljarder för kryssninga­r Turismen är en viktig inkomstkäl­la för Stockholm. En undersökni­ng från Stockholms Hamn visar att bara kryssnings­trafiken generar nästan 2 miljarder kronor i intäkter till Stockholms­regionen.

Enligt Trollmo kommer trafiksitu­ation att försämra besökarnas upplevelse­r av Stockholm. Risken är enligt henne att turisterna mestadels kommer sitta i en buss i trafikkö.

– Det är kaotiskt i Stockholm med vägarbeten och väghinder i nästan hela Stockholms innerstad. Framkomlig­heten är helt enkelt usel detta år, säger Karin Olsson Trollmo.

För turisterna är problemen främst att Slussenpro­jektet fortsatt är ett stort trafikprob­lem, att Riddarholm­en är avstängd, Fredsgatan har stängts, Stadshusbr­on ska renoveras och att nya vägarbeten väntar på Tegelbacke­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TURISTKAOS? Turistguid­er oroas över trafiksitu­ationen i Stockholm, som i sommar anses värre än någonsin.
FOTO: MOSTPHOTOS TURISTKAOS? Turistguid­er oroas över trafiksitu­ationen i Stockholm, som i sommar anses värre än någonsin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden