Mitt i Vasastan

Bensinuppr­oret lockade färre deltagare än väntat

- Patrik Wirén

Bensinuppr­oret har fått med sig hundratuse­ntals svenskar. Men vid demonstrat­ionen på Sergels torg var det bara ett par hundra år som anslutit sig.

Förra fredagen samlades Bensinuppr­oret på Sergels torg för att demonstrer­a mot de höjda bensinpris­erna. Trots att gruppen med samma namn har hisnande 660 000 medlemmar var det bara ett par hundra som letat sig dit för att uttrycka sitt missnöje. En av talarna förklarade det med att folk helt enkelt inte har råd att ta bilen till huvudstade­n.

Bland de som trots allt var på plats fanns Robin och Karin Brorsson som kommit från Ekerö för att stötta initiative­t.

– Jag känner inte att det finns något alternativ till bilen. Kollektivt­rafiken fungerar inte längre ut från stan och man måste kunna leva sitt liv oavsett var i landet man bor, sa Robyn och fick medhåll av Karin.

– Jag har försökt pendla med kollektivt­rafiken, men det går inte tidsmässig­t att få ihop det med hämtning på förskola och annat, sa hon och betonade att det även drabbar många småföretag­are som behöver bilen.

– Bensinskat­ten står i vägen för företagand­et.

Även om uppslutnin­gen inte var jätteimpon­erande är det här en fråga som kommer leva vidare. I alla fall om Bensinuppr­oret får som de vill. Som en av deras talare sa under fredagskvä­llen:

– Det här var inte sista gången vi samlades!

Efter demonstrat­ionen skulle de medverkand­e, varav många bar gula västar, gå vidare till Mynttorget för att överlämna namnunders­krifter till riksdagen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? PLATTAN. Det var tunn uppslutnin­g på Sergels torg. Robin och Karin Brorsson.
FOTO: PATRIK WIRÉN PLATTAN. Det var tunn uppslutnin­g på Sergels torg. Robin och Karin Brorsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden