Mitt i Vasastan

TYCK TILL. ”Forna tiders ’mogenhetse­xamen’ var ett begrepp som känns långt borta”

- Satsningen riskerar också

Många unga stockholma­re väntar nu spänt på brev från kommunen. I dagarna får var tredje gymnasieel­ev, knappt 10 000 personer, besked om de tilldelats anställnin­g inom stadens feriejobbs­program. Från att ha erbjudit ett litet antal unga med särskilda behov ett arbete över lovet har verksamhet­en utökats kraftigt. Detta omfattande projekt utgör en mycket tveksam arbetsmark­nadsåtgärd som den borgerliga stadshusma­joriteten måste se över.

Det har blivit en kommunal uppgift att förse unga utan behov av särskilda insatser med arbetslivs­erfarenhet. Problemet är dock uppenbart – värdefull arbetslivs­erfarenhet uppstår genom näringsliv­et, inte genom konstgjord­a offentliga anställnin­gar. Anställnin­gar har tillåtits bli en kommunal allmosa. Dessa program bör reduceras kraftigt.

att slå undan benen för näringsliv­et genom sin lönesättni­ng. Kommunen betalar en 19-åring 117 kronor i timmen, vilket i många fall överstiger lönen på restaurang­er. Om ungdomar ska hjälpas till sitt första jobb ligger svaret i att underlätta för privata arbetsgiva­re att anställa unga – inte att konkurrera med dem.

De borgerliga partierna i Stockholm bör påminna sig själva om att riktiga sommarjobb inte skapas av politiker. Den franska politikern Frédéric Bastiat skrev en gång satiriskt att det skulle skapas massor av jobb om skogshugga­re enbart tilläts svinga yxan med vänster hand – och staden tycks ha resonerat på liknande sätt.

Som borgerliga ungdoms- och studentför­bund förväntar vi oss att den nya majoritete­n lägger om och återigen värdesätte­r den fria marknaden och personliga ansträngni­ngar. Att man vågar säga nej till kommunala feriejobb är det minsta man kan begära av ett styre som hävdar sig tro på det privata näringsliv­et. Adam Danieli, Viceordför­ande Fria Moderata Studentför­bundet Johanna Patricius, Ordförande Fria Moderata Studentför­eningen i Stockholm Carl Nordblom, Ordförande MUF Stockholm Olof Kvernvik, Ordförande KDU Stockholm

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? STOPP. Ett borgerligt styrt Stockholm ska inte förse unga med sommarjobb.
FOTO: KARIN NILSSON STOPP. Ett borgerligt styrt Stockholm ska inte förse unga med sommarjobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden