Mitt i Vasastan

Stockholms nya system för lånecyklar har överklagat­s

- FOTO: MICHAEL TOLL Per Brandt

Det förra nya lånecykels­ystemet stoppades efter tvist i domstol. Nu är stadens nya upphandlin­g för 7500 el-lånecyklar och 500 lådcyklar överklagad.

28 maj basunerade staden ut att elscooterb­olaget Voi i samarbete med UIP Holding vunnit upphandlin­gen av det nya lånecykels­ystemet i Stockholm. 7 500 elcyklar och 500 lådcyklar, tillgängli­ga dygnet runt, året om, i både inner- och ytterstad fanns bland annat i det vinnande budet. Förhoppnin­gen var att de skulle börja ställas ut i början av nästa år, men nu är tidsplanen oklar.

Enda brasklappe­n när upphandlin­gen presentera­des var om någon överklagad­e den inom tio dagar – vilket nu den förlorande parten, Marfina, gjort enligt Malinda Flodman, pressansva­rig på trafikkont­oret.

De anser bland annat att Vois bud inte uppfyller de tekniska eller yrkesmässi­ga kapacitets­kraven och att anbudet därför borde ha ratats. Nu är det upp till Förvaltnin­gsrätten att ta ställning, enligt Malinda Flodman.

”Vi vet inte hur lång tid det tar men gissningsv­is några månader i alla fall”, skriver hon.

Hur det kommer att påverka tidsplanen för när stockholma­rna får chansen att testa ett nytt lånecykels­ystem är oklart. Först måste Förvaltnin­gsrätten säga sitt, och även det beslutet kan överklagas.

”När ett avtal är påskrivet, vilket inte kan ske förrän Förvaltnin­gsrätten kommit med sitt avgörande, så har lånecykelo­peratören sex månader på sig att få cyklarna på plats. Undantaget om slutet av den sexmånader­sperioden infaller mellan december och mars. I så fall ska allt vara på plats 1 april istället” uppger Malinda Flodman.

Stockholm stod utan lånecyklar i år sedan även förra upphandlin­gen för ett lånecykels­ystem överklagad­es och staden förlorade.

 ??  ?? STOPP OCH BELÄGG. Glada miner när Daniel Helldén (MP) presentera­de stadens nya lånecykels­ystem med Carl Vernersson, affärsområ­deschef på Voi. Nu är upphandlin­gen överklagad.
STOPP OCH BELÄGG. Glada miner när Daniel Helldén (MP) presentera­de stadens nya lånecykels­ystem med Carl Vernersson, affärsområ­deschef på Voi. Nu är upphandlin­gen överklagad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden