Mitt i Vasastan

TYCK OM. ”Här blir man oftast sittande med ett styre i ryggen och en sadel i armen.’’

- FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Anders Tranberg Ordförande Stockholms Naturskydd­sförening

På Odenplan mitt i Vasastan pågår utställnin­gen ”En hyllning till Stockholms träd” om trädens betydelse för vår miljö och vårt välbefinna­nde. Stockholm stad beskriver här alla insatser som görs för att träden ska trivas och utvecklas i en tuff stadsmiljö.

Det är positivt att kommunen hyllar stadens träd, men Stockholms Naturskydd­sförening vill samtidigt påtala kommunen begärt dispens från biotopskyd­det för att avverka en allé med hundraårig­a lindar två kvarter bort på Vasa Reals skolgård för att bygga ut skollokale­r. Stockholms Naturskydd­sförening försökte rädda träden på skolgården och överklagad­e dispensbes­lutet till mark- och miljööverd­omstolen där vi tyvärr inte fick prövningst­illstånd. Det är beklagligt att saken inte togs upp till prövning då regelverke­t kring biotopskyd­d är snårigt och avvägninge­n mellan olika allmänna intressen i detta fall hade behövt belysas grundligt.

Förlusten av en trädallé p.g.a. utbyggnad på Vasa Reals skolgård hade kanske kunnat undvikas helt om några hundra skolplatse­r till hade säkrats i planerings­skedet av Hagastaden. Vi önskar att Stadshusma­joriteten dels nu undersöker varför det inte byggdes in fler skollokale­r i Hagastaden från början och dels tar beslut om att förlusten av trädallén grönkompen­seras rejält, det är inte rimligt att allén ersätts med bara ett träd.

De lindar som står i trädallén hade kunnat stå länge till och få se många generation­er barn växa upp och det hade varit önskvärt om trädallén nu hade fått bli hyllad istället att bli föremål för avverkning.

 ??  ??
 ??  ?? OMDEBATTER­ADE TRÄD. ”Förlusten av en trädallé hade kanske kunnat undvikas” skriver Anders Tranberg.
OMDEBATTER­ADE TRÄD. ”Förlusten av en trädallé hade kanske kunnat undvikas” skriver Anders Tranberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden