Mitt i Vasastan

Nu har Sveavägen fått permanenta farthinder.

- Mimmi Epstein

Som 21-åring öppnade Karlstadki­llen Mats Bergman sitt första galleri på Södermalm. Sedan dess har han visat konst på åtskilliga adresser.

Förra veckan öppnade han på Norrtullsg­atan och Nino Ramsby hade vernissage.

Det som betyder något är om det är en intressant bild.

Det var 1984 som Mats Bergman öppnade sitt första galleri på Södermalm i Stockholm.

– Min pappa var chefredakt­ör på Värmlands folkblad så jag hade kontakt med en del konstnärer genom honom, säger Mats Bergman.

Efter det har galleriet flyttat och legat på flera olika adresser, bland annat på Hornsgatsp­uckeln och på flera ställen på Östermalm. Senast på Sturegatan, där man delade lokaler med Rammakarna. Men när de flyttade kunde galleriet inte ta hela hyran själva. Då hittade man lokalen på Norrtullsg­atan 53.

– Det känns jättekul att komma hit och vi har blivit varmt välkomna av de boende i närheten som har gett oss hejarop och vill att det ska hända något på den här delen av gatan, säger Ella Linder som kommer att vara ansvarig för galleriet.

Ingen speciell nisch

Mats Bergman kommer att vara närvarande vid vernissage­r och olika evenemang och driver dessutom ett större galleri i Karlstad. I Vasastan samarbetar han med konstnärer i närliggand­e Enkehuset. Galleriet har ingen speciell nisch.

– Vi kommer att ställa ut det som intressera­r oss. Tekniken är oviktig för mig, det spelar ingen roll om det är olja, akryl eller fotografi. Det som betyder något är om det är en intressant bild, säger Mats Bergman som berättar att de även planerar att ha evenemang med livemusik i lokalen.

Han vill att galleriet ska vara välkomnand­e och vänder sig mot den ibland snobbiga kultur som han menar finns i gallerivär­lden.

– Det är så trist när man kommer in på ett galleri och det sitter någon bakom en laptop och knappt hälsar. Jag har fått så många samtal när folk har frågat: får man komma på en vernissage? Att någon undrar det har att göra med vissa galleriste­rs attityd.

Nino Ramsby ställer ut

Den 20 september var det vernissage och konstnären Nino Ramsby kom till galleriet cirka en halvtimme innan gästerna skulle anlända. Med sig hade han de sista tavlorna som skulle hängas. Han hade inte tid att svara på några frågor men Mats Bergman beskriver Ninos konst såhär:

– Det är impression­istiskt känslomåle­ri. Förlagan är ofta ett fotografi.

Nino Ramsbys målningar hänger till och med den 5 oktober.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? PREMIÄRUTS­TÄLLNING. Ella Linder, Nino Ramsby och Mats Bergman framför Galleri Mats Bergman.
FOTO: MIMMI EPSTEIN PREMIÄRUTS­TÄLLNING. Ella Linder, Nino Ramsby och Mats Bergman framför Galleri Mats Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden