Mitt i Vasastan

Gabriele och Hanna tar Italien till Roslagsgat­an.

Lång erfarenhet från Roms restaurang­värld

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Gabriele Paziani är uppvuxen på sin farmor och farfars restaurang och har själv drivit en i Rom. Nu öppnar han och hans fru Hanna Engerdahl en italiensk krog på Roslagsgat­an. ”Sedan vi flyttade till Sverige har vi saknat maten och vinet”, säger Hanna.

Den 4 oktober öppnar restaurang­en Santo på Roslagsgat­an 43. För två och ett halvt år sedan flyttade paret Gabriele Paziani och Hanna Engerdahl från Rom till Stockholm och sedan dess har de velat öppna ett eget ställe. I Rom drev Gabriele Paziani en stor restaurang med plats för 400 gäster.

– Jag hade den tillsamman­s med min kompanjon i fem år, säger Gabriele Paziani, som har lång erfarenhet av att jobba på restaurang.

– Mina farföräldr­ar startade en restaurang i Rom när de var i 60-årsåldern och där fick jag hjälpa till fram till att jag startade ett eget ställe. Det var också på restaurang­en jag träffade Hanna, säger Gabriele Paziani.

När han och Hanna väntade barn bestämde de sig för att flytta till Sverige. Och nu har de hittat en lokal så att de kan öppna en krog här.

Mina farföräldr­ar startade en restaurang i Rom när de var i 60-årsåldern.

– Vi har saknat maten och vinet, säger Hanna Engerdahl.

Mindre fett

På menyn kommer det att vara traditione­lla italienska rätter men med lite mindre fett, berättar Gabriele Paziani. Bland förrättern­a finns bland annat långkokt nötkött, på tunga, med persiljeså­s och kikärtskrä­m med grillad bläckfisk. Det finns självfalle­t flera olika sorters pasta, och bland huvudrätte­rna till exempel aubergine, tomatsås och mozzarella i lager och köttrullar med morot och stjälksell­eri i tomatsås.

– Vi fokuserar på italienska tillagade rätter och inte kött och fisk på grill. Ravioli och tortellini kommer vi att importera från Italien men spaghetti och gnocchi kommer vi att göra själva, säger Hanna Engerdahl.

Restaurang­en kommer att ha plats för 40 matgäster.

 ??  ??
 ??  ?? ÖPPNAR ITALIENSK KROG. Gabriele Paziani och Hanna Engerdahl öppnar Santo på Roslagsgat­an den 4 oktober.
ÖPPNAR ITALIENSK KROG. Gabriele Paziani och Hanna Engerdahl öppnar Santo på Roslagsgat­an den 4 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden