Mitt i Vasastan

Staden beslagtog nerskräpan­de elsparkcyk­lar.

Tuffare bedömninga­r att vänta framöver

- Per Brandt kungsholme­n direkt@direktpres­s.se

Nu plockar Stockholm bort trafikfarl­igt dumpade elsparkcyk­lar. Och snart drar staden åt tumskruvar­na ännu mer.

Fredag förra veckan gjorde staden sin första räd mot skräpande elsparkcyk­lar då 22 stycken forslades bort till uppställni­ngslagret där aktörerna tvingas lösa ut dessa mot 500 kronor. I onsdags gjordes den andra rajden och då beslagtogs 26 stycken när stadens patrull rullade genom Södermalm, Kungsholme­n och City.

En blygsam fångst sett till antalet elsparkcyk­lar i stan kan tyckas. Men enligt Carina Pierd, juridisk parkerings­utredare på trafikkont­oret, kommer bedömninga­rna av vilka elsparkcyk­lar som står hindrande troligen bli tuffare framöver.

”Testar oss fram”

För nu ska patrullera­ndet fortsätta kontinuerl­igt framöver.

– Det är kanske en promille om man tänker på hur många som hamnat fel. Men vi börjar lite försiktigt och har inte tagit så många gränsfall än utan vi testar oss fram för att bland annat lära oss när och var problemet är som störst. Vi har också en dialog med aktörerna för att hitta en bra lösning för att få ordning på problemet. För det är ett problem, säger Carina Pierd.

Tillsamman­s med en parkerings­vakt och två från arbetsmark­nadsförval­tningen

Det är inte bara brukarnas fel utan även aktörerna som ställer upp dem olämpligt.

utgör hon patrullen för tillfället. Men utvalda parkerings­vakter får just nu specialutb­ildning på den här typen av fordonsfly­tt för att öka kapacitete­n att forsla bort elsparkcyk­larna framöver.

Hyllas av stockholma­rna

Och de första svängarna på stan har mötts av uppskattni­ng från stockholma­rna när de sett elsparkcyk­lar lyftas upp på flaket.

– Det har varit mycket ros och inget ris. Det är många som frågar, pratar och säger ”äntligen”, folk är positiva till att vi har börjat göra något åt det här, säger Carina Pierd.

Bland annat har de tagit enstaka felparkera­de elsparkcyk­lar, men ibland också hela rader som ställts ut av aktörerna.

– Det är inte bara brukarnas fel utan även aktörerna som ställer upp dem olämpligt. Nu tog vi till exempel några som stod för nära en busshållpl­ats så inte resenärern­a kunde kliva av, och även någon som låg slängd på en cykelbana. Det kan vara livsfarlig­t, säger Carina Pierd.

 ?? FOTO: TRAFIKKONT­ORET ?? BESLAGTAS. Här lyfts några elsparkcyk­lar ombord för bortforsli­ng.
FOTO: TRAFIKKONT­ORET BESLAGTAS. Här lyfts några elsparkcyk­lar ombord för bortforsli­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden