Mitt i Vasastan

30 år med standup i Vasastan

Komiker stjärnorna minns sina första gig på legendaris­ka klubben på Surbrunnsg­atan.

-

Efter fyra minuter när han värmde upp var det någon i publiken som svimmade av skratt och fick hämtas av ambulans.

I 30 år har Peppe Mazzella drivit Norra brunn på Surbrunnsg­atan, ett klassiskt humorhak som lockar landets främsta komiker. Vi tog ett snack med några av dem för att prata minnen.

Det var i september 1989 som Peppe Mazzella och en vän öppnade Norra brunn, då utan standup. Komikerna höll på den tiden till på Westermans hörna i Gamla stan men den klubben växte snart ur lokalen och de letade efter en ny.

– Det började med att vi hade standup på måndagar som var vår lugna dag. Sen utökade vi det till onsdagar och lördagar. Från hösten 1993 började vi köra fem dagar i veckan och det har vi gjort sedan dess, säger Peppe Mazzella, vars eget intresse för standup har vuxit med tiden.

David Batra minns sin första gång på Norra brunn som dramatisk. Det var 1994 och han och Johan Glans hade vunnit en tävling och skulle få uppträda efter Lennie Norman.

– Efter fyra minuter när han värmde upp var det någon i publiken som svimmade av skratt och fick hämtas av ambulans. Jag vet inte vad som hände sen, han kanske dog? Jag tänkte: är det såhär det är alltså, säger David Batra.

’’En tillbakaka­ka’’

När Niklas Andersson skulle avsluta, det vill säga uppträda sist, första gången utsatte kollegerna Måns Möller och Özz Nûjen honom för ett litet hyss.

– Vi var ganska taskiga. Vi sa att ”nu kommer en helt ny nivå av humor. Frälsaren har inte bara fötts, han är här”. Niklas är rolig, men det handlar om förväntnin­gar. Om någon säger till dig att den här boken är så himla bra, så kan den aldrig leva upp till det, säger Måns Möller, och fortsätter:

– Det är grejen med det här stället. Så vågar man hålla på. Det här är komikernas ställe, vårt vardagsrum.

– Det var en tillbakaka­ka efter att jag varit konferenci­er och sagt att ”nu kommer ni klappa händerna blodiga” innan Özz gick upp på scen, säger Niklas Andersson.

Ann Westin minns sitt första möte med Norra brunn, vilket var för 23 år sedan. Hon hade gått en stand up-kurs på DI för Babben Larsson.

– Examen var på Norra brunn och jag hade ett skruvat material på tre minuter och tänkte att det skulle gå underbart smidigt. Det handlade bland annat om att jag hade träffat en man med sådan fotsvett så att det blev saltavlagr­ingar på parketten. Men det gick åt helvete, jag fick tunnelseen­de, säger Ann Westin, som man i dag sällan vill gå upp efter.

– Efter att Ann har varit uppe brukar skratten vara slut, säger Måns Möller.

Komikerna är överens om att Norra brunn har en speciell status inom humorvärld­en.

– Alla komiker vill hit, det är ungefär som Dramaten. Det är en stand up-van publik som går hit, man kommer inte undan med vad som helst, säger Ann Westin.

– Ja, det är svensks komiks mecka helt enkelt, säger Niklas Andersson.

Mimmi Epstein

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FAMILJÄRT. Niklas Andersson minns första gången på Norra brunn. ”Jag var nervös och spattig och minns att Schyffert rörde sig lugnt i köket, tog en dricka ur kylen och hälsade på alla. Då tänkte jag: en dag...”. Till höger Ann Westin och ägaren Peppe Mazzella. TURORDNING.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FAMILJÄRT. Niklas Andersson minns första gången på Norra brunn. ”Jag var nervös och spattig och minns att Schyffert rörde sig lugnt i köket, tog en dricka ur kylen och hälsade på alla. Då tänkte jag: en dag...”. Till höger Ann Westin och ägaren Peppe Mazzella. TURORDNING.
 ??  ?? Att kladda ner sitt namn på den här papperslap­pen med turordning är viktigt. Många räds att vara först ut, enligt Niklas Andersson, som snabbt är på listan. RETRO. En av de första affischern­a, från 1990, med namn som Babben Larsson, Claes Malmberg och Jonas Gardell.
Att kladda ner sitt namn på den här papperslap­pen med turordning är viktigt. Många räds att vara först ut, enligt Niklas Andersson, som snabbt är på listan. RETRO. En av de första affischern­a, från 1990, med namn som Babben Larsson, Claes Malmberg och Jonas Gardell.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden