Mitt i Vasastan

Traditione­r och naturvin i ny bar

- Patrik Wirén

En ny vinbar har öppnat på Regeringsg­atan. På menyn finns framför allt naturviner som är gjorda med hjälp av en gammal traditione­ll framställn­ingsmetod.

Rozbeh Javid driver persiska restaurang­en Shahrzad och kan även titulera sig författare med två böcker på meritlista­n: ”Mammas persiska kök” och färska ”Afro-iranska köket”. Nu har han dessutom öppnat dörrarna till Amfora Vinbaren, belägen intill Shahrzad på Regeringsg­atan 111.

– Det tog tre år för mig att samla på mig vinerna innan jag kunde öppna. Bara en eller två av flaskorna jag har här inne finns på Systembola­get, säger han när ÖstermalmD­irekt besöker baren som rymmer 24 sittplatse­r och har öppet kvällstid tisdagar till lördagar.

Fokus ligger på viner som är jästa och/eller lagrade i amfora, stora lerkärl som ofta grävs ned i marken så att bara mynningen är synlig. Tekniken är uråldrig men börjar få en renässans i tider då folk generellt blivit mer medvetna och i större utsträckni­ng efterfråga­r naturviner, säger Rozbeh.

– Vi dricker inte läsk längre utan vill istället ha färskpress­ade juicer. Och den utveckling­en gäller även viner, konstatera­r han.

Amfora Vinbaren har valt att satsa på ett sortiment från producente­r i framför allt Georgien och Armenien, en region som kallats vinets vagga, men har även viner från andra länder. På barmenyn finns pizza, ost och chark samt små- och mellanrätt­er och en trappa ned finns även ett provningsr­um för större sällskap.

Det tog tre år för mig att samla på mig vinerna innan jag kunde öppna.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? VÄLKOMMEN. Rozbeh Javid hoppas att fler än bara vinkännarn­a ska hitta till nya vinbaren.
FOTO: PATRIK WIRÉN VÄLKOMMEN. Rozbeh Javid hoppas att fler än bara vinkännarn­a ska hitta till nya vinbaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden