Mitt i Vasastan

Vackert, sjönära – och stendött

KUNGSHOLMS STRAND. Följ med på en promenad längs Kungsholme­ns skuggsida

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Kungsholme­ns bortglömda baksida  puls, liv, rörelse. Trots att här egentligen har händer extremt ospännande saker. Vi tog en promenad längs strandgata­n för att kolla om folk vill ha mer action. Eller om det döda duger.

Byråer med kommunikat­ion, juridik, design, IT, arkitektur. Däckfirma. Någon konstnärsa­teljé, en tapetverks­tad. Och flera stora skyltfönst­er som blänker tomt.

På ytan finns det få anledninga­r att söka sig till Kungsholms strand om du inte bor eller jobbar här. Sedan gamla Flippin’ burgers lokal bommades och blåstes för att bli ännu ett kontor, erbjuder sträckan väster om S:t Eriksbron bort mot Hornsberg få publika verksamhet­er.

Det hippa hålet i väggen som säljer glass bygger kö under den korta sommarsäso­ngen. Men det är då det. Och nu är det höst, och endast den lilla brasilians­ka restaurang­en kör kvällsöppe­t.

Ändå finns här ett ständigt flöde av människor som cyklar, joggar, flanerar, hundrastar, på väg till eller från något.

– Ja, det är alltid folk som passerar. Och för oss som har hund på kontoret är det här ett bra läge för promenader. Annars är det rätt dött, och ska vi äta lunch måste vi söka oss ut på Kungsholme­n, berättar Tove Traneving och kramar jycken Juni.

’’Mafiosos’’ under bron

Tove jobbar med innehåll åt sociala medier-influencer­s och hennes byrå har legat nedanför Sankt Eriksterra­ssen i ett år. De är nöjda med läget, även om kollegan Daniel Strandberg skjuter in att under den närbelägna bron, där är det marknad för ”mafiosos” som säljer knark.

Äldst är den brasilians­ka frisören, granne med den lika gröngulblå­a restaurang­en. Den har legat här i snart 20 år. Väntesoffa­n är full alltmedan Camilla Tressvant styr upp frisyren på en kund som rest ända från Lund.

– Vi är specialise­rade på lockigt hår så människor tar sig hit från hela stan och hela landet. Så vi har inga problem att ligga här, det är inte drop-in direkt. Kungsholms strand har förändrats mycket genom åren. Det är mer livat. Ändå saknas den stress som finns i resten av staden. Men det hade varit trevligt med ett kafé, tycker Camilla.

Aldrig soligt

Trottoaren har aldrig sol. Så ingen passerar oss i butikerna.

Och enligt Jens Hjelte finns det inte ett enda kafé längs vattnet mellan Stadshuset och Hornsbergs strand. I tio år har han drivit surfverksa­mhet – butik och skola – på vad han kallar Kungsholme­ns bortglömda baksida. Här har inget hänt under ett decennium. Och det är alltid skugga.

– Ja, trottoaren har aldrig sol. Så ingen passerar oss i butikerna. Alla går nere på strandprom­enaden där det är sol. Där är det rörelse även under vintern. Här finns en resurs: vattnet. Så man borde använda Karlbergss­jön mer, aktivera vattenytan och öppna upp den för näringsidk­are, som kaféer, funderar Jens.

Fanny Johansson strosar med sin barnvagn och tänker på samma sak: kaffe.

– Jag tänkte precis att jag var sugen och ville köpa en kopp. Sedan kom jag på att det inte finns något ställe alls längs den här vägen.

Hon bor borta vid Rådhuset men gillar att promenera här där det är fint och lugnt vid sjön. Ingen stress.

– Fast promenadst­råket borde vara bredare. På helgerna är det svårt få plats, då bildas det kö.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STILLA. Behöver Kungsholms strand mer drag? Eller åtminstone nånstans att köpa kaffe?
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STILLA. Behöver Kungsholms strand mer drag? Eller åtminstone nånstans att köpa kaffe?
 ??  ?? NYINFLYTTA­DE. Tove Traneving, producent, och Juni, hund, har haft kontor här i ett år. KUNGSHOLME­NS SKUGGSIDA.
NYINFLYTTA­DE. Tove Traneving, producent, och Juni, hund, har haft kontor här i ett år. KUNGSHOLME­NS SKUGGSIDA.
 ??  ?? SURFS UP. Jens Hjelte kränger brädor och lektioner i evig skugga
LOCKEXPERT. Camilla Tressvants salong drar klippsugna från hela Sverige.
SURFS UP. Jens Hjelte kränger brädor och lektioner i evig skugga LOCKEXPERT. Camilla Tressvants salong drar klippsugna från hela Sverige.
 ??  ??
 ??  ?? KAFFE KAFFE. Fanny Johansson saknar koffein i området.
KAFFE KAFFE. Fanny Johansson saknar koffein i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden