Mitt i Vasastan

Poppis ostbutik firar 40

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Wijnjas grosshande­l på Kungsholme­n fyller 40. ”Helt otroligt att vi lyckats få det att fungera på en bakgata”, säger chefen, som tycker att de stora matbutiker­na inte kan någonting om ost.

Ostbutiken Wijnjas har funnits i fyra decennier på Bergsgatan, vilket firas med en specialkvä­ll i oktober.

– Jag är mest förvånad över att tiden gått så fort! Det är svårt att ha en liten delikatess­butik nu för tiden. Eller, fackhandel, som vi faktiskt är. Och det är otroligt synd, säger vd:n Mathias Beckius, som jobbat här i 14 år.

Konkurrens­en kommer från de stora matkedjorn­a som blivit mycket bättre på att ha bra ost i lager: ”Men kunskapen, den har de definitivt inte”.

Hippast på ostfronten just nu är enligt Beckius inhemsk gårdsost.

– Det är jättetrevl­igt. Som eldosten, svensk halloumi, den finns det ett extremt intresse för. Sedan har vi den lagrade prästen, grevén och herrgårds. Jag har kunder som åker hit bara för att få köpa en präst som lagrats i 24 månader. Vilka är klassikern­a som aldrig försvinner?

– Parmesan och gruyère. Och till jul säljer vi alltid ofattbara mängder saint agur. Den togs fram i Frankrike på 80-talet för att passa alla smaker.

Några framtidspl­aner för butiken?

– Vi ska behålla den ruffa känslan. Kanske att vi målar lite men det är inte som att vi tänker täcka allt med italienskt kakel, det får andra fjompa sig med. Vi är inga uppåtnäsor utan alla är välkomna. Många vill att vi ska flytta, eller öppna på fler ställen. Vi trivs väldigt bra på Kungsholme­n. Det är otroligt att det fungerar att ha en ostbutik på en bakgata så här.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? OSTIGT PÅ BAKGATAN. Här är eldost hetast, berättar Mathias Beckius på Wijnjas.
FOTO: PRIVAT OSTIGT PÅ BAKGATAN. Här är eldost hetast, berättar Mathias Beckius på Wijnjas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden