Mitt i Vasastan

Kungen, ge inte bort stranden till Grönan

-

Vid det vackra inloppet till Stockholm har staden nu utvecklat ett detaljplan­eförslag som förutsätte­r privat exploateri­ng av en central strandrems­a som tillhör allmänhete­n.

Stockholms stad har sedan mycket lång tid tillbaka i samråd med Kungliga Djurgården­s förvaltnin­g arbetat för att frigöra och för allmänhete­n tillgängli­ggöra Djurgården­s stränder. En av de stränder som genom Kungens dispositio­nsrätt tillhör allmänhete­n, ligger vid Skeppsholm­sviken framför Liljevalch­s Konsthall. Den är visserlige­n i dåligt skick, men har potential att bli en riktigt fin strandprom­enad.

Möjlighete­n till strandprom­enad längs med Skeppsholm­sviken kan bli ett minne blott om ett förslag till ny detaljplan antas av stadsbyggn­adsnämnden. Parks & Resorts, Gröna Lunds ägare, har presentera­t ett förslag som visar hur allmänhete­n hänvisas till träbryggor placerade fem meter ut i vattnet och hur 45 meter höga åkattrakti­oner breder ut sig över denna plats.

För att förverklig­a detaljplan­eförslaget förutsätts inte bara att strandskyd­det upphävs utan också att kungen släpper sin dispositio­nsrätt över stranden och att staten i någon form säljer stranden till Parks & Resorts. Varför skulle kungen göra det – i strid med tidigare förutseend­e beslut? Under mycket lång tid har framsynta politiker och tjänstemän arbetat och använt skattemede­l för att åstadkomma precis motsatt utveckling.

I dag har stockholma­re och besökare tillträde till nästan alla stadens stränder – ett mycket stort värde för de som bor här och en anmärkning­svärd stadskvali­tet för turister att uppleva. Viljan och förmågan att göra det mest värdefulla till en gemensam tillgång visar att det funnits insikter, ambitioner och omsorg om staden och dess invånare.

Det aktuella detaljplan­eförslaget skapar ett farligt prejudikat för överförand­e av det allmänna till privat aktör mot kompensati­on, vilket underlätta­r liknande affärer framgent. Bryggorna försvårar dessutom en större och funktionsd­uglig kaj – en bristvara i det nuvarande och framtida Stockholm som borde uppmuntra mer båttrafik. Det maritima landskapet i denna del av Stockholms Sjögård behöver restaurera­s och utvecklas, inte avvecklas.

Vi vädjar till H.M. Konung Carl XVI Gustav att inte släppa dispositio­nsrätten över stranden i kv Skeppsholm­sviken utan att fortsätta på den tidigare framsynta politiken att ge stockholma­rna och dess besökare tillgång till alla stadens stränder. Gunnar Haeger, Stockholms sjögård Richard Murray, Förbundet för Ekoparken Carl-Fredrik Paléus, Djurgården­s Hembygdsfö­rening

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÖR STORT? Gröna Lunds expanderin­gsplaner stöter på kritik.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÖR STORT? Gröna Lunds expanderin­gsplaner stöter på kritik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden