Mitt i Vasastan

Larm: Akut brist på idrottshal­lar

Innerstan behöver fler idrottsanl­äggningar. Det menar Norrtulls SK som nu går samman med klubbar från andra delar av stan i ett gemensamt upprop.

- ARKIVFOTO: YLVA BERGMAN Mimmi Epstein

Flera gånger har Norrtulls SK larmat om en akut brist på idrottshal­lar på Norrmalm. Nu går man samman med klubbar från andra delar av innerstan i ett gemensamt upprop för fler idrottspla­tser.

Vi har flera gånger tidigare skrivit om planbriste­n på Norrmalm och för två år sedan larmade Norrtulls SK om att stadsdelen har lägst andel fotbollssp­elande unga.

I ett gemensamt initiativ med flera klubbar i innerstan, Essinge IK, Karlbergs BK, Värtans IK och Mariebergs SK, går Norrtulls SK nu ut i samband med samrådet för Östra Hagastaden för att skapa uppmärksam­het kring frågan.

Klubben menar att bristen på anläggning­ar på Norrmalm spiller över på angränsade stadsdelar och ”leder till att barn och ungdomar i innerstade­n får så lite som en tredjedel av träningsyt­an som barn i andra delar av staden”.

Olika områden

Anledninge­n är att Stockholm inför utomhussäs­ongen delats upp i olika områden när man har fördelat träningsti­derna, och föreningar i respektive område har sedan fått dela på de tider som finns.

– Vi alla upplever den här bristen och det blir splittrat om var och en ska verka inom sin stadsdel, vi kommer ingen vart, säger Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK och fortsätter:

– Nu när Hagastaden byggs så har man bara planerat för en 7-spelsplan.

Tittar på andra lösningar

Idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) välkomnar initiative­t och har själv blivit medlem i Facebookgr­uppen.

– Konkret håller man på att titta på om det går att få till en 11-spelsplan i stället för en 7-spelsplan i Hagastaden. I andra stadsdelar har vi två hybridplan­er på gång på Gärdet, där pågår en dialog

Det finns möjlighet och plats att bygga fler planer i innerstan.

med Kungliga Djurgården­s förvaltnin­g, och så ska det bli konstgräs på Kristinebe­rgs IP vilket kommer möjliggöra för många fler speltider, säger Karin Ernlund (C).

Hon säger samtidigt att det är andra förutsättn­ingar i tätbebyggd­a innerstan.

– Det är inte lika lätt att hitta platser för 11-spelsplane­r, säger hon.

Martin Carlon menar att det skulle behövas minst fem 11-spelsplane­r för att barnen på Norrmalm ska få samma förutsättn­ingar som i andra delar av staden.

– Lösningen för att barnen här ska få samma förutsättn­ingar är inte att de ska behöva åka runt halva staden. Det finns möjlighet och plats att bygga fler planer i innerstan.

 ??  ?? MER PLATS. I dag tränar Norrtulls SK vid Norra real och på Bellevue bollplan. Facebookgr­uppen där klubben tillsamman­s med andra kampanjar för fler planer heter ”Fler idrottspla­tser på Norrmalm nu”.
MER PLATS. I dag tränar Norrtulls SK vid Norra real och på Bellevue bollplan. Facebookgr­uppen där klubben tillsamman­s med andra kampanjar för fler planer heter ”Fler idrottspla­tser på Norrmalm nu”.
 ??  ?? Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK.
Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden