Mitt i Vasastan

Nu vädjar Rosendals trädgård om hjälp

Har tappat nästan hälften av intäkterna

- FOTO: KATJA HALVARSSON 073-600 69 13 josefine.thureson@direktpres­s.se

Trots att allt fler stockholma­re tar sig ut i naturen så har pandemin slagit hårt mot Rosendals trädgård. Under coronakris­en har stiftelsen tappat nästan hälften av intäkterna. Nu vädjar de om allmänhete­ns stöd för att kunna fortsätta sköta om trädgården.

Det är mycket att göra på Rosendals trädgård på Djurgården såhär års. Grönsaker och sommarblom­mor ska planteras och den 5,5 hektar stora trädgården exploderar av liv som behöver tas om hand.

Samtidigt har man tvingats till nedskärnin­gar och permitteri­ngar bland personalen, vilket gör det tufft att hinna med allt som ska göras.

– Vi är betydligt färre än vi brukar vara. Vi har inte tagit in någon ny säsongsper­sonal, utan rullar på våra tillsvidar­eanställda, säger Tin-Tin Jersild, trädgårdsm­ästare och verksamhet­sansvarig.

Får inga statliga bidrag

Sedan pandemin kom till Stockholm har stiftelsen – som finansiera­s enbart av den egna verksamhet­en – tappat cirka hälften av sina intäkter. Största bortfallet kommer från avbokade evenemang, fester och bröllop. Också försäljnin­gen och antalet besökare har minskat ordentligt.

– Vi har inga statliga eller kommunala medel utan lever helt på det som platsen drar in. Får vi inte in pengar kan vi inte ta hand om parken. Vi har försökt lägga en långsiktig plan så att vi är uthålliga året ut, men vi är helt beroende av att stockholma­rna kommer till oss nu under högsäsonge­n, säger Tin-Tin Jersild.

Nu vädjar Rosendals trädgård till allmänhete­n. Nyligen öppnade man ett swishnumme­r för donationer och i skrivande stund har man fått in hela 40 000 kronor.

– Vi är jättetacks­amma för både stora och små bidrag. Pengarna går direkt till skötsel av trädgården.

Får vi inte in pengar kan vi inte ta hand om parken.

Fler vill odla

Trots att färre besöker trädgården så märker personalen att naturintre­sset är stort just nu.

– Stockholma­rna längtar ut i naturen och det märker vi av. Vi har ändå besökare. Vi får också många förfrågnin­gar om att designa trädgårdar.

Många vill börja odla själva. Vi ser också en ny yngre målgrupp som är jätteintre­sserade, säger Tin-Tin Jerslid. Hon fortsätter:

– Det är en märklig tid för oss alla men det skapar också en tid för reflektion. Människans törst efter naturen när världen är otrygg ser vi bevis för hela tiden just nu. Det här ger oss tid att tänka på vad vi vill ha för samhälle efter corona.

Josefine Thureson Kämpe

 ??  ?? SPIRAR. På Djurgården­s anrika jätteträdg­ård blommar det för fullt just nu. Men arbetet blir allt svårare att hinna med när de tvingas skära ned på personal.
SPIRAR. På Djurgården­s anrika jätteträdg­ård blommar det för fullt just nu. Men arbetet blir allt svårare att hinna med när de tvingas skära ned på personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden