Mitt i Vasastan

Så ska trängseln vid baden hanteras

- Per Brandt

Inga ordningsva­kter än så länge – men högre beredskap, skyltar och kanske flygbladsu­tdelande ungdomar. Så förbereder sig staden och polisen inför att jobba mot trängsel på Hornsberg strand och andra populära sommarplat­ser i coronakris­en.

Under varma vår- och sommardaga­r har många de senaste åren sökt sig till Hornsberg, där polis och staden har försökt samarbeta för att hantera folkmängd och stök. I år lär inte bli något undantag, kanske snarare tvärtom, när många planerar för att semestra på hemmaplan under coronakris­en.

Enligt kommunpoli­sen Peter Enell har de ”tagit höjd” för det. De granskar just nu restaurang­ernas uteserveri­ngsansökni­ngar lite extra och där är det sedan upp till staden att sköta tillsynen sett till trängseln.

– Vi har diskuterat hur vi ska hantera det polisiärt, att ha lite mer tillsyn och kontroll av området. Det kan ju bli väldigt mycket folk, så får vi se hur vädret blir och hantera det därefter, säger han.

På flera platser

Trängsel vid badplatser soliga dagar är inget unikt för Hornsberg, utan är något som lär ske på flera platser i stan enligt Enell.

De har även tagit höjd för liknande insatser i till exempel Rålis och Smedsuddsb­adet. Men att ingripa mot att många samlas går inte, då det inte är ett officiellt evenemang, enligt honom.

– Nej, vi hanterar ordning, trafik och säkerhet. Det finns inget i lagen som pratar om hur trångt det får vara. Men vi får försöka hantera om det uppkommer problem eller om vi får nya direktiv uppifrån, säger Enell.

Stadsdelen sköter renhållnin­gen i Hornsberg och där kommer insatserna, förutom det vanliga som städning, främst handla om att sprida informatio­n om att hålla avstånd. Skyltar har eller ska sättas upp på flera platser.

Förra året avslog polisens rättsenhet stadens ansökan om att ha ordningsva­kter i Hornsberg. Staden har skickat in en ny ansökan, med ny statistik och motivering kring att det kan komma att bli mer folk i området i år, och hoppas att polisen beviljar den.

Men inget beslut har kommit så än så länge står området utan ordningsva­kter även i år, vilket stadsdelsn­ämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) beklagar.

– Det är ju inget lagbrott att trängas så det handlar om informatio­nsinsatser. Hade vi haft ordningsva­kter hade de kunnat hjälpa till att informera, men jag tror de flesta vill sköta sig, säger han.

Även sommarjobb­are kan bli aktuella att få dela ut informatio­n enligt Jonlund. Förutom avstånd tänker han sig att de kan hänvisa till andra, mindre välbesökta badplatser.

– Vi kan fundera på om ambulerand­e sommarjobb­are kan dela ut informatio­n, utan att utsätta sig för risker så klart. Sedan ska vi se vad vi mer kan göra tillsamman­s med Region Stockholm, säger han.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? UNDER LUPP. Hornsberg och Smedsuddsb­adet är två platser som stadsdelen och polisen har extra koll på i sommar. Arkivbilde­r.
FOTO: LINDA GREN UNDER LUPP. Hornsberg och Smedsuddsb­adet är två platser som stadsdelen och polisen har extra koll på i sommar. Arkivbilde­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden